Skip to content

Document Header

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ЛИЧНЕ ПРАТИОЦЕ ДЕЦЕ

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ЛИЧНЕ ПРАТИОЦЕ ДЕЦЕ published on

ВРЊАЧКА БАЊА НАСТАВЉА СА ОДГОВОРНОМ СОЦИЈАЛНОМ ПОЛИТИКОМ

Општина Врњачка Бања обезбедила је услове за несметано пружање услуге личног пратиоца деци и младима са сметњама у развоју.                                                                                       

Након спроведеног поступка јавне набавке за услугу социјалне заштите лични пратилац детета, потписан је уговор са Центром за дефектологију „Артемида“ из Ниша који ће у наредних годину дана учествовати у инклузији деце са територије врњачке Општине.Власница и директорка Центра, Марина Станковић, потписала је 15. марта у Скупштинској сали уговоре са 16 личних пратилаца за исто толико деце.                                               

–„Артемида“ као установа социјалне заштите постоји већ 19 година, а у последњих годину дана потписала је уговоре о пружању услуге „лични пратилац“ са девет општина широм Србије. Сарађујемо искључиво са лиценцираним пратиоцима, педагошке или медицинске струке, са пожртвованим особама од поверења у циљу што квалитетнијег пружања ове специфичне услуге, рекла је Марина Станковић.Лични пратилац доступан је детету са инвалидитетом, односно са сметњама у развоју, коме је потребна подршка за задовољење основних потреба у свакодневном животу, под условом да је укључено у васпитно-образовну установу. У складу са прописима, лични пратилац детету пружа подршку у области кретања, одржавања личне хигијене, храњења, облачења и комуникације са другима, припреме књига и опреме за вртић, као и помоћ у заједници, што укључује помоћ у коришћењу превоза, кретању, одласку на места за провођење слободног времена, укључујући културне или спортске активности и друге сервисне подршке. Са друге стране, родитељ који зна да оставља дете у сигурним рукама моћи ће да ради, да има друштвени живот и време за одмор.

– Људи који буду радили овај посао имаће веома компликовану ситуацију: с једне стране мораће да буду максимално сконцентрисани, сналажљиви, брижни, дружељубиви, а са друге, радиће хуман и леп посао, рекао је заменик председника општине, Иван Џатић, који је присуствовао потписивању уговора. За разлику од других локалних самоуправа, у Општини Врњачка Бања не постоји листа чекања за овакву услугу. Интерсекторска комисија упућује предлог Центру за социјални рад, а њихов стручни тим опредељује број пратилаца. У 2021. имаћемо 16 пратилаца. Вредност уговора је 8 милиона и 334 хиљаде динара, а средства су обезбеђена из општинског буџета, додао је Џатић и нагласио да иако је ова услуга дефинисана законом, за нас у врњачкој Општини то никада није било питање закона већ хуманости и ми ћемо увек наћи средства да определимо у ову сврху!

Весна Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial