Skip to content

Document Header

ПОВЕЋАН БРОЈ ПОЗИТИВНИХ НА КОВИД 19

ПОВЕЋАН БРОЈ ПОЗИТИВНИХ НА КОВИД 19 published on

На жалост број заражених Ковидом 19 у Врњачкој Бањи је у порасту. Осамнаестог мартовског дана забележена је  цифра од 240 позитивних врњчана и сви су са лакшом и средње тешком клиничком сликом.

Др Весна Малићанин

-Међу 240 позитивних врњчана је и одређени број здравствених радника код којих је потврђено присуство вируса. Са њима смо у свакодневном контакту, сви су на кућном лечењу, под терапијама, надамо се најбољем исходу инадамо се  да ће све то проћи у најбољем реду. Обзиром на повећан број  оболелих, рад Ковид  амбуланте у Новом Селу која је од марта прошле године референтна установа за јављање  пацијената са симптомима је продужен  па тако сада ради у две смене од 7 до 20 часова и у свакој смени ради комплетна медицинска екипа. Организационе  јединице  ренген, АТД и Лабораторија нису ни излазиле из Ковид система, имају своја дежурства и прековремени рад. Ја заиста молим наше суграђане да поштују мере које су од пре неколико дана, одлуком Владе Републике Србије односно Кризног штаба пооштрене, да носе маске, да поштују дистанцу и да нема окупљања.  Ја заиста стално говорим и искрено верујем да само и искључиво заједничким снагама и уједињени можемо да изађемо из ове приче, рекла је директорка врњачког Дома здравља др Весна Маличанин и додала да екипе које раде у хали „Владе Дивац“ где се обавља имунизација становништва, свакодневно прате ситуацију и за сада није било нус појава код  врњчана  који су примили вакцине и ревакцине. Др  Малићанин апелује на  све да се пријаве за вакцинацију преко е управе, сачекају смс поруку са термином вакцинације и дођу да се вакцинишу. Гужви нема и не чека се јер су услови у хали веома добри и комфорни. Закључно са 18. мартом вакцину је примило 6846 врњчана.

-Сходно броју заражених на територији општине  Врњачка Бања службе Дома здравља раде нормалним радним временом и раде са пацијентима који нису Ковид позитивни међутим уколико број позитивних и даље буде растао мораћемо и друге организационе јединице да укључимо у Ковид систем као што смо то чинили у новембру и децембру месецу. Оно што је важно и што желим да кажем јесте да је направљен пресек на Педијатрији  и  12 малишана је позитивно на Ковид. Клиничка слика јесте код малишана лакша али ето има и деце која имају тегобе тако да апелујем да се придржавамо мера јер сведоци смо да је свако од нас имао неког у породици или неку блиску особу која је била позитивна. Клиничке слике варирају и нема правила да ли је млађа особа у питању па је самим тим и клиничка слика лакша, дакле нема правила јер нико није заштићен. Ковид амбуланта прати рад Дома здравља, промена радног времена је ступила на снагу и наши суграђани до 20 сати могу да се јаве у Ковид амбуланту  у Новом Селу а након тога у службу Хитне помоћи где је обезбеђен посебан простор за преглед пацијената за које се сумња да имају Ковид, рекла је директорка Дома здравља др Малићанин.

Иначе тестови се раде сваког дана у Ковид амбуланти и на Одељењу педијатрије у Дому здравља где се ради брзи анти ген тест. Грађани морају да имају стрпљења и сачекају прегледе а у зависности од броја позитивних пацијената разматраће се и да ли ће у наредном периоду бити отворена Ковид амбуланта у Руђинцима.

А.С.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial