Skip to content

Document Header

ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У САМБОУ

ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У САМБОУ published on

СВЕТОЗАР СТАЈКОВАЦ ДРУГИ У СРБИЈИ

Првенство Србије за сениоре у самбоу одржано је 14. марта  у Спортском центру „Спенс“ у Новом Саду. На овом такмичењу наступило је више од 100 такмичара у борбеном и Combat самбоу. Светозар Стајковац освојио друго место и сребрну медаљу за сениоре у новој тежинској категорији +98 килограма.

Светозар Стајковац

– Веома сам задовољан са овим успехом, јер поред целе ситуације у земљи, поред тога што сам би болестан и што ме је то у великој мери пореметило у тренажном процесу, ипак сам остварио резултат, рекао нам је Светозар који је у врху српског самбо спорта, јер већ четири године у континуитету је у финалима јуниорских и сениорских првенстава Србије.

Због прележаног Ковида-19 Светозар је тренутно достигао отприлике на 30 до 40% својих могућности и спремности што се форме тиче. Сребро у Новом Саду освојио је тако што је тек почетком фебруара почео са лаганим враћањем у тренинг, али, према његовим речима до медаље га је довела велика жеља и љубав према спорту дајући му неку додатну енергију и снагу.

Освајањем другог места на националном такмичењу Светозар се квалификовао за Европско првенство у самбоу које би требало да се одржи средином маја на Кипру.

Самбо је руска борилачка вештина. Настала је у Совјетском Савезу 20-их година 20. века спајањем традиционалних, народних, борилачких вештина са џудоом и џијуџицуом. Творци самбоа желели су да створе борилачку вештину која се брзо и лако учи, при чему би се традиционалне далекоисточне борилачке вештине комбиновале са модерним научним сазнањима. Највећу корист од самбоа требало је да имају војска и полиција (за војску постоји посебна верзија – борилачки самбо). Са распадом Совјетског Савеза, упркос чињеници да су многи учитељи ове вештине емигрирали, дошло је до пораста популарности самбоа, будући да је та, до тада тајна вештина, напокон могла да се јавно презентује. Самбо се потврдио и у ултимет фајту, где се показало да се самбо-борци тешко могу победити.

У Спортском центру „Шумице“ у Београду, дан раније, 13. марта одржано је Првенство Србије у џудоу. Конкуренција је била изузетно јака, учествовало је преко 200 најбољих сениора Србије, чак и они који већ имају олимпијску норму за Олимпијске игре у Токију. Светозар је меч за бронзану медаљу изгубио на бодовну разлику.

– Да сам био у редовном тренингу, у „Спенсу“ би било злато, а у „Шумицама“ још једна медаља. Биће прилике, хвала Богу да сам оздравио и успео да изађем на оба такмичења, додаје Светозар, наш сјајан борац и посвећени спортиста, апсолвент основних Академских студија криминалистике на Криминалистичко-полицијском Универзитету у Београду.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial