Skip to content

Document Header

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА „СТАЗОМ ИСКУШЕЊА СТЕФАНА НЕМАЊЕ“

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА „СТАЗОМ ИСКУШЕЊА СТЕФАНА НЕМАЊЕ“ published on

Православна црква и њени верници 26. фебруара обележили су Светог Симеона Мироточивог, чије је световно име, пре него што се замонашио било Стефан Немања.

Народна библиотека „Др Душан Радић“ из Врњачке Бање расписала је ликовно-литерарни конкурс под називом „Стазом искушења Стефана Немање“, а приспели радови отворени су, управо, 26. фебруара.

„Одзив на конкурс кванититативно није било велик, али је квалитетом пристиглих радова премашио сва очекивања. Захваљујући раду пристиглом из Црне Горе, из Бара,  конкурс је добио међународни карактер. На конкурс је пристигло 11 радова. Једну категорију су чинили ученици од 5. до 8. разреда основне школе, док су у другој категорији били средњошколци. Како је било и ученика нижих разреда основне школе, који су пријавили свој рад, и они су прихваћени. Дозвољене су биле све књижевне форме, као и све ликовне технике. Овај конкурс био је инспирисан актуелним постављењем споменика Стефану Немањи. Жеља нам је била да сазнамо како деца гледају на њега и како га доживљавају“, речи су Дејана Лучића, директора Народне библиотеке „Др Душан Радић“.

Дејан Лучић

Литерарни жири у сасатаву Дејан Лучић, директор Библиотеке, Срђан Чеперковић и Мирослав Сташић, библиотекари, донели су одлуку да у категорији основних школа, прва награда за састав оде у руке Лене Пољаковић, ученице VII разреда, из Врњачке Бање, док је друго место по оцени, напред поменутог жирија, припало Дуњи Антонијевић, ученици III разреда, из Краљева. Према оцени жирија, у категорији средњих школа, најбољи литерарни рад написао је Вања Малетић, ученица I разреда Правно-биротехничке школе, Земун.

Што се поезије тиче, у категорији основних школа од  5. до 8. разреда, првонаграђени је Димитрије Дмитровић, ученик VI разреда, из Врњачке Бање. За написану песму у  категорији средња школа прва награда припала је Огњену Јовановићу из Врњачке Бање, док је другопласирана Јована Аксентијевић, ученица IV разреда, Угоститељско-туристичке школе.

Одлуку о најбољим ликовним радовима донеле су библиотекарке Мирјана Ђурашевић и Марина Ђорђевић. Према њиховом суду, прво место, у категорији основаца, поделилe су Ђурђа Брђовић – VI разред, Врњачка Бања и Николија Козић – IV разред, Крушевац, док је друга награда припала Димитрију Дмитовићу, ученику VI разреда из Врњачке Бање, као и Огњену Топаловићу, такође ученику VI разреда, из Врњачке Бање, док је у категорији средњих школа, награда отишла у руке Јефимије Нинковић из Бара – Црна Гора.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial