Skip to content

Document Header

РУСКА БАЈКА У ЗАМКУ КУЛТУРЕ

РУСКА БАЈКА У ЗАМКУ КУЛТУРЕ published on

Концерт у подне, 27. априла, дела Петра Иљича  Чајковског и Сергеја Рахмањинова у извођењу Марка Милисављевића кроз сопствени бас-баритон, уз клавирску пратњу и виртуозност младе пијанисткиње Анђеле Станковић, испунио је очекивања публике, која је у Замку културе била присутнија него иначе. Разлози нису у преферирању руске класичне музике, већ управо та синергија, сјајног бас-баритона, клавирског умећа и одабира прикладних дела Петра Иљича Чајковског и Сергеја Рахмањинова за ову уметничку комбинацију.

Сјајан концерт на почетку музичке сезоне у Замку културе, што није изнeнађење за две биографије ових уметника.

Марко Милисављевић у богатој биографији има бројне концертне активности. Сарађујући са Нишким симфонијским оркестром, успешно је реализовао много концерата. Наступао је и сарађивао са многим диригентима из земље и иностранства. Марко Милисављевић учествовао је на мајсторским курсевима Људмиле Грос, као и светски признатог и уваженог тенора Зорана Тодоровића на фестивалу „Бољшој“ на Мокрој Гори у Кустуричином селу. Марко Милисављевић је члан и солиста Академског хора СКЦ у Нишу, са којим је наступао у земљи и иностранству. Посебно се истиче наступ са чувеним светским тенором Робертом Алањом, у Вроцлаву у Пољској 2016. године. Свој оперски деби имао је тумачећи насловну улогу др Фалкеа из Штраусове оперете „Слепи миш“ у Народном позоришту у Нишу, као најмлађи члан ансамбла. Ова постава, такође је гостовала и на великој сцени Народног позоришта у Београду.

Пијанисткиња Анђела Станковић иза себе има бројне награде у земљи и иностранству. На почетку каријере била је лауреат  категорије такмичења камерне музике у Кавадарцима и на такмичењу младих пијаниста у Нишу у категорији „Клавирски дуо“. Добитник је прве специјалне награде на такмичењу „Donne in musica“ у Крагујевцу за извођење композиције „Тајни страх“ са квартетом „Belcanto“, као и специјалне прве награде за извођење композиције „Ружа“ Доре Пејачевић, у соло категорији. Била је учесник међународног фестивала младих уметника у Балчику у Бугарској са квартетом „Das Quartett“. Анђела Станковић наступала је као солиста са  са Нишким симфонијским оркестром, као и оркестром Факултета уметности у Нишу, под управом диригента мр Зорана  Станисављевића као и са др Миленом Ињац.

Културни центар ће вероватно имати овакав концерт и у наредним сезонама.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial