Skip to content

Document Header

СПА МОДЕЛ „МЕРКУРА“ ИНТЕРЕСАНТАН ИРАНСКИМ БАЊАМА

СПА МОДЕЛ „МЕРКУРА“ ИНТЕРЕСАНТАН ИРАНСКИМ БАЊАМА published on

Амбасадор Ирана у Србији, Његова екселенција Рашид Хасан Пур Баеи, посетио је   9. марта 2021. године Специјалну болницу „Меркур“ у Врњачкој Бањи, ради упознавања са програмом  рехабилитације у српским бањама, како би се такав модел применио и у Ирану. Амбасадорови домаћини били су: председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, директор „Меркура“ др sc. мед. Дејан Станојевић, секретар Удружења бања Србије Владан Вешковић и председник Кластера здравственог и медицинског туризма Србије Миодраг Миљковић.


Иранска делегација са домаћинима

Ирански амбасадор имао је прилику да се упозна са Врњачком Бањом као модерном дестинацијом која се брзо развија, али истовремено негује традицију као и са здравственим, медицинским, туристичким и угоститељским капацитетима „Меркура“ и Врњачке Бање. Обишао је хотеле „Фонтана“ и „Соларис Ризорт“, велнес и спа центре у „Меркуру“ и Специјалну болницу за хипербаричну медицину.

Током састанка, након представљања српског модела бањске рехабилитације, инвестиционе ситуације у Врњачкој Бањи и „Меркуровог“ модела пословања, разматрани су различити модели сарадње и донети закључци о будућим заједничим активностима. Разговарало се и о могућностима размене туристичких тура након успостављања безвизног режима, као и доласку иранских инвеститора у српске бање.

Закључено је да се сарадња настави посетом делегације Ирана, као и узвратне посете ради увида у стање иранских бања. Иран, иако богат минералним водама и бањама, нема организован систем бањског лечења и рехабилитације, јер су бање тзв. „дневног типа“.

Посету је иницирао амбасадор Србије у Техерану, Његова екселенција Драган Тодоровић, а организатор је био Кластер здравственог и медицинског туризма Србије. Српски бањски модел представиљен је у Техерану у мају 2018. године, на Међународном здравственом конгресу исламских земаља, када је препознат потенцијал српских бања и потписан Меморандум о разумевању и сарадњи између Кластера здравственог и медицинског туризма Србије и Центра за развој здравственог туризма у исламским земљама. На истој конференцији, годину дана касније, директор „Меркура“ др Станојевић и председник Кластера, Миљковић, били су учесници у оквиру организованих панела, када је, иранска страна показала интересовање за трансфер технологије бањског туризма  по моделу „Меркура“. Сарадња између две земље у области здравственог туризма, истакнута је као приоритетна област и на 15. заседању Мешовитог комитета за привредну сарадњу Србија -Иран, одржаном у Беоргаду јуна 2018. године.

Његовој екселенцији представљен је и најновији здравствени програм у „Меркуру“ – Пост- КОВИД рехабилитација, који је био једна од интересантнијих тема с обзиром на тренутну епидемилошку ситуацију. Овај програм, намењен онима који су прележали Ковид и представља највећу потребу данашњег друштва и неопходност за адекватан опоравак и живот људи. Пост-КОВИД рехабилитација у „Меркуру“ има за циљ да у бањском амбијенту,  уз мултидсциплинаран медицински надзор и персонализовани план лечења, отклони све физичке симптоме након прележане болести. Програм је  креиран пажљивом анализом стручњака и комбинацијом услуга које омогућавају  комплетан и дугорочан опоравак у најкаћем временском року.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial