Skip to content

Document Header

„СРЦЕМ ЗА ГОЧ“

„СРЦЕМ ЗА ГОЧ“ published on

У Цветној недељи, уочи празника Цвети, „Коло српских сестара“ Врњачка Бања организовало је 23. априла еколошко хуманитарну акцију „Срцем за Гоч“, у сарадњи са ЈП „Шуме Гоч“. Деца из ПУ „Радост“ са родитељима и васпитачима, основци из „Попинских бораца“, чланови УРДОУР-а засадили су по једну младицу црног бора на потесу Хоризонти код репетитора на Гочу и тако дали пун допринос Цветној недељи која слави цвеће, раст биљака и бујање читаве природе. У срцима малих љубитеља природе усађена је и клица љубави према прекрасном Гочу. Пружена је шанса да та љубав расте у правом смислу речи кроз зимзелена стабла и да прерасте у љубав према природи и у свест о њеном преко потребном очувању.

– Идеја да се овде окупимо је да покренемо нов живот шуми овде на Гочу. Поштујући  све  мере  заштите, носе  се маске, а свако дрво сади се на размаку од два метра.

Велику захвалност дугујемо Ивици Лазаревићу, директору ЈП „Шуме Гоч“ без чије стручне и друге помоћи ова акција не би била изводљива, као и директорки  ПУ „Радост“  Драгани  Хаџи  Ристић  која је вас децу и ваше родитеље својим шармом и енергијом окупила  у великом броју како би ова акција била  успешна  и имала пун смисао.

Наш циљ је да покажемо  деци значај шуме, једно дрво, једна плућа, свакако је боље да дишемо кроз крошње ових предивних стабала него кроз респиратор. Зато желимо да деца  кроз  њихово лично учешће и ангажовање заволе природу и да науче да је чувају тако што ће после  завршеног посла покупити отпад који је остао иза њих. Да долазе и прате како њихово дрво  расте  и  да буду поносни  на то шта су  учинили.

Захваљујемо се свој школској и предшколској деци,  али ту  су  са  нама и  деца са специјалним  потребама  која  такође  желе  да  дају свој  допринос  нашој акцији  и њима  велика захвалност.

Као што ви деца волите да певате  и да вас неко помилује и похвали кад се нешто добро  уради  тако и та  млада стабла  која ћете да засадите  воле  да им се  шапуће  и  пева – тада боље  расту – ми смо повели и вашег друга Андрију Мартиновића из Музичке школе уз захвалност професорки Анушки  Николић  који ће  да  одсвира  пар  композиција  на  хармоници.

У знак сећања на страдале медијске раднике у Абердаревој, замолила бих наше драге  представнике  медија  да и  они  засаде  једно дрво  у  спомен на  своје страдале  колеге, рекла је Хилда Живковић, председница „Кола српских сестара“ В. Бања. 

Свако дете добило је специјалну шишарку на којој је исписало своје име и коју је везало за  дрво  које је засадило. А за успомену деца су добила  и беџ – срце  као  успомену на то  да су  засадили  дрво.

– У еколошкој акцији „Срцем за Гоч“ учествовало је преко 300 деце и родитеља из ПУ „Радост“. ЈП „Шуме Гоч“ обезбедило је саднице сендвиче за децу. Леп дан и предивно дружење деце, родитеља и васпитача свима ће остати у сећању. Деца су уз своје родитеље научили како се воли природа и како се брине о њој. Свако дрво добило је име детета које га је посадило                   и о коме ће се дете и даље бринути, обилазити са родитељима и гледати како заједно расту, јер деца уће онако како живе. А данас су била у прилици да им одрасли покажу како треба да се живи са природом, рекла нам је директорка  ПУ „Радост“ Драгана Хаџи Ристић.

Стручни савет где и како да засаде младице црног бора деци је са великим задовољством дао дипл. инж. Шумарства Ивица Лазаревић, директор ЈП „Шуме Гоч“. Он је присутне подсетио на значај шуме и овој акцији засађено је између 300 и 400 садница црног бора. Лазаревић је изразио наду да ће ова акција прерасти у традиционалну и да ће у наредним годинама у току Цветне недеље окупљати још више учесника.

А.С.-М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial