Skip to content

Document Header

СВЕ МАЊЕ ПОЗИТИВНИХ НА КОВИД-19

СВЕ МАЊЕ ПОЗИТИВНИХ НА КОВИД-19 published on

РЕДУКОВАН РАД КОВИД АМБУЛАНТЕ

Епидемиолошка ситуација у Врњачкој Бање се полако стабилизује и број оболелих је свакодневно у паду. Број позитивних пацијената на Ковид-19 тренутно износи 120.

– Сви оболели пацијенти налазе се у једном добром општем стању и ми смо са њима у свакодневном контакту. Ковид амбуланта у Новом Селу и даље је референтна установа за јављање пацијената са респираторним тегобама и тако је од марта месеца, односно од почетка борбе са короном. С обзиром да је број јављања на први преглед у Ковид амбуланти у Новом Селу смањен, редуковано је и радно време, тако да сада Ковид амбуланта ради од 7 до 15 часова. С обзиром на тренутну епидемиолошку слику све организационе јединице Дома здравља враћене су у редован процес рада, а у служби Ковид пацијената и даље је остала Организациона јединица  АТД и рентген, рекла је директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин.

Оно што је тренутно најактуелније јесте вакцинација која је у Врњачкој Бањи као и у осталим градовима Србије почела, а грађани се тренутно вакцинишу кинеском вакцином.

– Врњачка Бања је и у овом тренутку, као и од марта месеца, показала висок степен одговорности  и до 25. јануара вакцинисан је укупно 1.441 Врњчанин што је веома добро. На почетку то је била Фајзер вакцина, 31 особа је са њом вакцинисана и они ће ревакцину примити у фебруару, а укупан број вакцинисаних  показује једну озбиљност и одговорност наших суграђана. На дневном нивоу добијамо инструкције из ресорног Министарства, „Батута“ и Завода за јавно здравље Краљево и сходно тим инструкцијама и поступамо. Наши суграђани могли су и без пријаве преко кол центра или е-Управе да приме вакцину, међутим од 25. јануара то важи за одређену популацију, односно само за људе преко 65 година који могу да се јаве у Амбуланту у Руђинцима  која је један од пунктова за вакцинацију у Врњачкој Бањи. Они не морају да се пријаве преко е-Управе већ могу да дођу, да понесу личну карту и здравствену књижицу и буду вакцинисани. Пацијенти испод 65 година живота морају да буду пријављени преко е-Управе, да сачекају одговор путем СМС-а или мејла и тада дођу на вакцинацију. Ми податке добијамо на дневном нивоу из Владе Републике Србије и отприлике је до сада то било од 120 до 140  вакцинација, међутим овај број од 1.441  говори да смо у дану вакцинисали и дупло више људи, рекла је директорка врњачког Дома здравља „Др Никола Џамић“ др Весна Малићанин.

Директорка врњачког Дома здравља „Др Никола Џамић“ др Весна Малићанин

Ова новина на снази је од 25. јануара али  не важи за здравствене раднике, они могу и без пријављивања преко е-Управе да буду вакцинисани. Тренутно су ангажоване три екипе, два пункта за вакцинацију су у Дому здравља а један у амбуланти у Руђинцима.

Врњчани чекају на вакцинацију

– Током протеклог викенда са председником општине и његовим тимом имали смо низ састанака на којима је било речи о томе да Врњачка Бања показује, у сваком тренутку и када је здравље суграђана у питању и сва дешавања у 2020. години која се тичу Ковида, једну одговорност и сарадњу и ми планирамо да отворимо пунктове за вакцинацију који ће бити ван Дома здравља. У овом тренутку предлог је да то буде Спортска хала „Владе Дивац“ али  постоје одређени услови и стандарди који морају бити задовољени како би све функционисало како треба  и ми управо радимо на томе. У наредном периоду чека нас ревакцина пацијената који су вакцинисани тако да очекујемо велики број грађана, то изискује појачање екипа које раде а све у служби свих пацијената и грађана који долазе да се вакцинишу, додала је др Малићанин.      

Др Малићанин апеловала је на наше суграђане да поштују све прописане мере, да носе маске и поштују дистанцу јер иако су бројке у паду нема опуштања јер је то начин да изађемо добро из целе ове ситуације.

А.С.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial