Skip to content

Document Header

СВЕТИ САВА ШКОЛСКА СЛАВА

СВЕТИ САВА ШКОЛСКА СЛАВА published on

У част Светог Саве, српског принца, првог архиепископа и утемељивача српске цркве, државотворца и законодавца, духовног просветитеља и учитеља, Српска православна црква и верници славили су  и овог  27. јануара. Као зачетник српске средњовековне књижевности, Свети Сава се сматра и заштитником просветних установа. Међутим, пандемија је утицала и на начин на који школе и образовне установе обележавају школску славу. Уобичајене свечаности са резањем славског колача у школама у преподневним сатима са великим финалом у виду Светосавске академије у вечерњим, овај пут су изостале. На Активу директора врњачких основних и средњих школа донета је одлука да, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, препоруком Кризног штаба и ресорног Министарства, колач буде пресечен у цркви.

Славски обред у Храму Живоносни источник

Славски обред обавили су у Храму Живоносни источник свештеници Часлав Јовановић и Саша Ковачевић у присуству директора врњачких основних и средњих школа, представника локалне самоуправе и чланова Општинског већа.  Колачара није било, односно, овај пут, били су то сви директори.

– Са жељом да се све што је под скутом Светог Саве подиже, васкрсава и буде благословено, честитам вам данашњи празник, рекао је старешина врњачког храма, Часлав Јовановић.

Председница Актива директора, Дојна Стодић, подсетила је да је иза нас изузетно тешка година.

– Тешка година у свим сегментима живота. Највећи допринос да се потешкоће превазиђу дали су здравствени радници. Али су и они производ образовног система. Зато желим да нагласим да су просветни радници, такође, уложили велики напор да образовање функционише на најбољи начин. Ми ове године нисмо били само учитељи, наставници и професори, већ и ученици који су уложили  много знања, рада и труда да би школа функционисала, а ђаци добијали знања за даље напредовање. Мисија Светог Саве је била да знање представља развојни пут земље, а школа настоји  да ту мисију испоштује, поручила је директорка  честитајући школску славу свим ученицима и колегама.

Са надом да ћемо следеће године овај празник обележити како доликује, славску честитку упутио је и заменик председника општине, Иван Џатић.

– Имајући у виду немерљив допринос Светог Саве за идентитет нашег народа, неопходно је да сваког дана у нашим поступцима буде присутан дух светосавља. Због опште познате ситуације, нажалост, ове године нема Светосавске академије, а она је традиционално била прилика  да се ученицима који су се у протеклој школској години истакли својим знањем и остварили запажене резултате на такмичењима свих нивоа, уруче награде. Епидемија короне сасекла је такмичења у школској 2019/2020, али је одређен број ђака успео да забележи одличне резултате, а Општина жели да покаже да цени њихов рад и труд. У ову намену опредељено је 700.000 динара, а награде ће бити уручене у наредном периоду.

Весна Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial