Skip to content

Document Header

ТРАГОМ УСПОМЕНА СТАРИХ ВРЊАЧКИХ ВИЛА

ТРАГОМ УСПОМЕНА СТАРИХ ВРЊАЧКИХ ВИЛА published on

Инфо историјске табле испред појединих објеката

Ускоро ће захваљујући Туристичкој организацији Врњачке Бање бити обележене све виле са занимљивом историјом и са фографијама како су некада изгледале.

Више од век и по у Врњачку Бању се сливају најшареније људске судбине, од оних који се до краја вежу за судбину Бање, до оних који осете тренутне чари ове бањске лепотице.

На таблама ће осванути у којим су вилама били Иво Лола Рибар и Слобода Трајковић, где су Крлежа и Иво Андрић писали своје романе, из које виле је најпознатији српски књижар и издавач Геца Кон одведен у логор, затим вила где је осмишљен  „Десант на Дрвар“, места која су посећивали Обреновићи и Карађорђевићи, тераса где је Максим Горки пио кафу, итд…

– Од свог оснивања 1868, па све до данас Врњачка Бања, стасавала је усред земље Србије, и својим чарима привлачила многе туристе, утискујући им неизбрисиве успомене. Многи познати и непознати, уграђивали су по камен у врњачке дворе и баште, градећи хотеле, виле, пансионе, радње, гостионице, па смо ми решили да тај део историје пренесемо на инфо историјске табле које ће стајати испред појединих објеката и показивати њихову историју. Врњце су посећивали Обреновићи, Карађорђевићи, Тито, Иво Андрић, Максим Горки, Крлежа, Десанка Максимовић и други, па ће многе приче бити и о њиховом боравку. Ово је наш скромни допринос попуњавању мозаика што се зове врњачка историја, и жеље да се из заборава истргну неки значајни ликови и догађаји, каже Горан Каравесовић из Туристичке организације Врњачка Бања.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial