Skip to content

Document Header

ВРЊАЧКОЈ БАЊИ ОСАМ МИЛИОНА ДИНАРА

ВРЊАЧКОЈ БАЊИ ОСАМ МИЛИОНА ДИНАРА published on

Председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић је 23. марта 2021. године, у Палати Србија, потписао уговор са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић.

Председник Ђуровић са министарком Вујовић

Министарство заштите животне средине расписаало је, почетком године, три конкурса којима је циљ унапређење квалитета ваздуха. Министарка Вујовић, потписала је уговоре са 31 локалном самоуправом, на основу којих ће ресорно министарство доделити средства за пројекте пошумљавања, као и за замену дотрајалих котларница и ложишта у домаћинстивима, котловима на еколошки прихватљивије енергенте. Министарка је истакла да су ово први потписани уговори од укупно 97, за које је Министарство кроз три конкурса определило укупно 400 милиона динара.

По конкурсу „Пошумљавање у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2021. години“, Општини Врњачка Бања је одобрен пројекат „Паркови Врњачке Бање стаза 1 – Централни бањски парк“. Укупна вредност наведеног пројекта износи 11.200.000 динара, од чега 8 милиона финансира Министарство заштите животне средине, док Општина обезбеђује остали део новца. Пројекат ће бити реализован од маја до септембра текуће године.

Сврха пројекта је да се ревитализује парковска архитектура, очува архитектонско-пејзажно уређење око извора Топле воде и дуж Врњачке реке,  очување природе као заштићеног добра и свих природних  и културно-историјских елемената у парку (заштита парковског зеленила, унапређење постојећег биљног фонда и очување биодиверзитета).

Према коначним ранг листама, на конкурсу за пошумљавање опредељен је укупан износ од 100 милиона динара  за 38 локалних самоуправа, док је 100 милиона динара опредељено и за замену котларница у домаћинствима у 10 локалних самоуправа. По конкурсу за замену котларница, опредељено је 200 милиона динара за пројекте у 49 градова и општина.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial