Skip to content

Document Header

ЗАВРШНИЦА УСПЕШНОГ ПРОЈЕКТА

ЗАВРШНИЦА УСПЕШНОГ ПРОЈЕКТА published on

„YОLО“ – YОUTH ONLINE LEARNING OPPORTUNITIES

Међународна конференција која је одржана од 8. до 9. децембра у Хотелу „ЛидерС“ у Врњачкој Бањи, завршница је двогодишњег пројекта „YОLО“ – Онлјан учење и мрежни алати у неформалном образовању. Конференцију коју је организовала Невладина организација IUVENTA из Србије са партнерима отворио је Иван Џатић, заменик председника општине.

Главни циљ овог пројекта је био изградња капацитета партнерских организација за коришћење интернетских алата у неформалном образовању и побољшавање квалитета неформалног образовања и рада с младима.

Овај је догађај део пројекта „YОLО“ који финансира Европска комисија у оквиру Кључне акције 2, Изградња капацитета у пољу младих под Прозор Западног Балкана, у оквиру програма Ерасмус + Млади у акцији.

Конференција је осмишљена тако да би се олакшала размена информација и идеја о проблемима, развоју, интернетским алатима и трендовима и применама широког спектра тема повезаних са е-учењем у неформалном образовању и његовом применом током раздобља Ковид-19. Конференција „Е-учење и интернетски алати у неформалном образовању“ обухватала је како техничке, тако и нетехничке аспекте е-учења и интернетске алате у неформалном образовању. Конференција је пружила прилику омладинским радницима, тренерима, едукаторима,  говорницима и европским стручњацима да поделе своја искуства о разним техникама и алатима које користе у свакодневном раду.

– Конференција је задња активност у оквиру пројекта „YОLО“. Током конференције панелисти из Италије, Словачке, Бугарске, Србије и са Косова разматрали су изазове са којима се неформално образовање сусреће у онлајн окружењу, важност дигиталних компетенција. Они су са учесницима поделили разне алате који могу да се користе у раду са младима.

Током конференције презентовани су сви резултати „YОLО“ пројекта, веб сајт пројекта, приручник за онлајн учење у неформалном образовању, онлајн платформа и онлајн курсеви који су креирани током реализације пројекта. Након две године рада на овом пројекту можемо рећи да смо више него задовољни са постигнутим. Исто тако пројекат нам је пмогао да на неки начин, ако говоримо о онлајн образовању, спремни уђемо у ковид кризу, изјавила је Дијана Пушкар, председница НВО „IUVENTA“.

– Пројект „YОLО“ имао је огроман утицај и на нашу Невладину организацију и на учеснике који су суделовали у пројектним активностима, али и на локалне дионике, младе људе, наставнике и омладинске раднике који су учествовали у вебинарима и локалним радионицама у Бугарској. Овај пројект дао нам је знања о различитим онлајн алатима који су нам сада када се сви суочавамо са пандемијом Корона вируса висе него корисни у свакодневном раду са младима. Хвала „YОLО“ што сте нас унаприед припремили за тренутну ситуацију, рекла нам је Цветина Захарлиева (YCIRV, Бугарска).

– Читав процес спровођења пројекта „YОLО“ био је заиста невероватан. Посао је текао без проблема, а сарадња свих партнера била је сјајна. Пројект је имао врло велик утицај на нашу организацију, не само по броју људи који су учествовали у локалним активностима пројекта, већ и по ономе што је овај пројект понудио младима, омладинским радницима, едукаторима. Како живимо у дигиталној ери, пресудно је ићи у истом смеру с ажурираним технологијама и њиховим алатима. Овај је пројект свим својим корисницима и нашој организацији као једној од њих пружио прилику да научимо о новим онлајн алате који ће се користити у НФЕ. Такође смо имали прилику проширити нашу партнерску мрежу. Мени особно као учеснику активности мобилности и координатору пројекта у име ББА, овај пројект је помогао да побољшам своје дигиталне вештине, разумем боље НФЕ поље и постанем бољи омладински радник. Хвала IUVENTI и свим партнерима, утисци су Силвије Дервиси (ББА Албанија).

– За БЛИНК је „YОLО“ пројекат фантастичан и иновативан пројекат који нам је пружио прилику да научимо нове алате за комуникацију и интеракцију, а имао је и велики утицај на младе који су били део пројектних активности. Поготово имајући на уму раздобље пандемије у којем су свимс нама потребне такве вештине и алати како бисмо могли организовати различите онлајн сесије и активности, каже Алберт Алиу (БЛИНК, Косово*).

У конференцијском раду учествовало је преко 60 омладинских радника из различитих европских земаља, а имајући у виду актуелну ситуацију са пандемијом, већина је учествовала у раду конференције онлајн.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial