Skip to content

Document Header

ЗВАНИЧНО ФОРМИРАЊЕ РЕГИЈЕ СТАРА СРБИЈА

ЗВАНИЧНО ФОРМИРАЊЕ РЕГИЈЕ СТАРА СРБИЈА published on

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ

Туристичка организација Регије Копаоник или Регија Стара Србија обухвата три града и седам општина  из Рашког, Расинског и Топличког округа – Рашка, Александровац, Брус, Блаце, Куршумлија, Краљево, Нови Пазар, Крушевац, Трстеник и Врњачка Бања. Иницијатива за оснивање регије покренута је пре седам година на новосадском Сајму туризма, а предуговор о оснивању  потписан је 2018. на Сајму туризма у Београду. Комплетну законску процедуру за формирање Регије до сада је спровело шест локалних самоуправа (Врњачка Бања, Рашка, Александрoвац, Брус, Блаце и Куршумлија) док су остале још увек у процедури.

Регија Стара Србија

Завршна фаза званичног формирања регије у току је у Привредном суду у Краљеву, а одмах по прикупљању документације и озваничења, у Регији ће начинити и прве конкретне кораке.

– Са два милиона ноћења годишње, заузимамо значајно место на туристичкој мапи Србије. Ова регија богата је културно-историјским наслеђем, природним лепотама планина и бања и  кроз заједничку промоцију моћи ћемо да се представимо на бољи начин и да модерном туристи понудимо активан одмор. Давно је прошло време када је гост проводио седам дана пасивно у једном месту. Навике се мењају, а ми смо сада спремни да се разноврсном понудом прилагодимо различитим циљним групама, од бањског и планинског, руралног, преко здравственог, до верског, манифестационог, винског туризма. На основу приоритета сваке чланице и њихове визије будућности Регије, направићемо стратешки план и програм и то ће званично бити наш први посао, рекао нам је Златко Миленковић, вршилац дужности  директора Туристичке организације Регије Копаоник.

Златко Миленковић, в.д директора Туристичке организације Регије Копаоник

Седиште Регије је на Копаонику, канцеларија у Врњачкој Бањи, Управни одбор је састављен од директора свих туристичких организација, скупштине општина дале су своје представнике за Надзорни одбор – у ТО Копаоник кажу да се труде да сви буду равномерно заступљени, али су једногласни у оцени да је најважније да овакво повезивање доноси више посла, већу пролазност пројеката, боље финансирање, квалитетнију презентацију, односно репрезентативну понуду од 1. јануара до 31. децембра.

– Врњачка Бања је једна од наших најстаријих бања и има све што једна бања треба да има. Здравствени туризам је ваша велика предност, али и смештајни капацитети и традиција. Све најмодерније што Србија данас има налази се у Врњцима и можете да послужите као пример добре праксе у Србији и шире. Насупрот престоници летњег туризма, ту је Копаоник. Неприкосновен када је реч о зимским спортовима и зимском одмору уопште. Али ту је и Александровац који последњих година акценат ставља на квалитет – производње и понуде. Александровац који као све признатија винска тура има и јединствен у Србији Музеј вина, али и јединог доктора винарства у земљи. Свака чланица има свој развијен бренд, свој спецификум, али само уједињени можемо да успемо и да се надамо међународним пројектима и средствима из претприступних фондова Европске уније. Као Регија која остварује два милиона ноћења на годишњем нивоу имаћемо и бољу прођу на конкурсима и веће шансе за инвестиције, прича даље први човек Регије.

Копаоник, Врњачка, Луковска и Пролом Бања, Александровачка жупа, Ђавоља варош, средњовековни манастири – обједињени планирају освајање кинеског, односно азијског, руског али и прекоокеанског тржишта.

– Сарадња са представницима локалних самоуправа је одлична, сви разумеју значај повезивања и спремни су да помогну. Циљ нам је да у сарадњи са нашом кровном туристичком организацијом, Туристичком организацијом Србије, и уз помоћ ресорног  Министарства трговине, туризма и телекомуникација будемо конкурентни на међународном тржишту. Пандемија короне нам је пореметила планове, али већ имамо наговештаје од стране појединих иностраних агенција, новинари из Лондона недавно су радили репортажу о нама, са руског тржишта имамо захтев да одрадимо понуду за боравак туриста од  пет, седам и десет дана. Туризам је жива и опипљива ствар која је највише претрпела  у доба короне, али се надамо опоравку, а он је најбезболнији када смо удружени, закључује Златко Миленковић.

Развој туризма у регији повлачи и економски развој других привредних грана, а врата Туристичке организације Копаоник остају отворена за нове чланове.

Весна Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial