Skip to content

Document Header

ОПШТИНСКА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

ОПШТИНСКА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА published on

Реализован овогодишњи конкурс за субвенције у пољопривредној производњи

Субвенције пољопривредницима са територије Општине Врњачка Бања и уговори о подстицају, већ други пут се додељују као помоћ пољопривредним газдинствима за инвестиције. Из овогодишњег буџета издвојено је 1. 900 000 динара за субвенционисање пољопривредне производње, а први део средстава је 14. октобра, кроз уговоре расподељен за 74 пољопривредника. У сали СО Врњачка Бања, 4. новембра је председник Општине Бобан Ђуровић уручио уговоре о подстицајима осталим пољопривредницима који су конкурисали и напоменуо да је за следећу годину планирано три пута више средстава у буџету за ове намене.

У структури поделе средстава убудуће, већи проценат учешћа даће се женама које су носиоци пољопривредних газдинстава. У следећим доделама подстицаја, биће могућности, поред проширења одређених капацитета у производњи и за проширење инфраструктурних капацитета, што није било могуће у досадашњим конкурсима. Ђуровић је посебно истакао да се  људи из стручних тела за пољопривреду труде да приближе свима који се баве делатношћу, иновације у овој области, кроз едукацију и предавања еминентних стручњака.

Председник Општине је позвао све власнике пољопривредних газдинстава да већ од наредног фебруара буду спремни да конкуришу за подстицаје и препоручио, обзиром да је то и званична стратегија Министарства пољопривреде, да сви, а посебно они који се баве озбиљнијом повртарском производњом, осигурају своје засаде. Жарко Марковић из општинског стручног саветодавног тела за област пољопривреде , замолио је пољопривреднике да испитају квалитет и структуру својих земљишта јер је Општина финансирала анализу 400 узорака пољопривредне земље, што ће сигурно много значити у будућој производњи. Анализом земљишта  знаће се шта јој је потребно, какво је тренутно стање, шта је најбоље садити и како ђубрити.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial