Skip to content

Document Header

Општински штаб за ванредне ситуације одржао седницу

Општински штаб за ванредне ситуације одржао седницу published on

Чланови Општинског штаба за ванредне ситуације 17. јануара одржали су седницу у великој скупштинској сали. На дневно реду биле су две тачке извештај о предузетим мерама у периоду велике хладноће у нашој Општини и разматрање годишњег плана рада.seednica opštinskog štba z akrizne situacije

У време божићних празника у Србији, поготово у њеном јужном делу владале су велике хладноће, тзв. ледени дани, у петнаестак општина уведено је ванредно стање због великих сметова и немогоћности да се очисте путни правци до удаљених места. Из тог разлога тешко је било здравствено збрињавати старачка домаћинства, отежано је било снабдевање воде за напајање стоке, школски распуст у целој Србији продужен је за два дана, а у неким општинама и више.

Детаљан извештај о активностима предузетим у леденим данима поднео је Бобан Ђуровић, комадант Штаба.

–  Досадашње функционисање служби које учествују у зимском одржавању, успеле су да у најкритичнијем периоду обезбеде проходност путева. Ипак,  механизација којом располажу јавна предузећа и месне заједнице није била довољна да се адекватно одговори у претходном хладном таласу, те  је из тог разлога било потребно укључити додатну механизацију из приватног сектора како би се обезбедило адекватно зимско одржавање. Ђуровић је указао да је са позиције зимског одржавања подељена нафта месним заједницама за чишћење неасфалтираних улица у сеоским насељима, уз примедбу да је било представника месних заједница – Вранеши и Подунавци  који нису на време преузели нафту. Такође,  за социјално угрожена лица обезбеђене су и подељене намирнице, једнократна новчана помоћ и дрва за огрев, а дат је налог Центру за социјални рад да поново преиспита потребе ове категорије становника. Радно способна лица преко Центра за социјални рад ангажована су на чишћењу јавних површина, тротоара, прилаза јавним установама. Штаб за ванредне ситуације ставио је у стање приправност све расположиве снаге и субјекте који учествују у заштити и спасавању људи и материјалних добара од снежних наноса и константно предузима све мере за несметано функционисање у зимским условима. Организована су дежурства, сва потребна механизација је стављена у функцију, а располаже се и довољним количинама нафте, рекао је Ђуровић.

Обзиром да се и у наредном периоду очекују неповољни временски услови Ђуровић  је предложио да једно возило марке „Нива“ у власништву ЈП „Шуме Гоч“ буде увек на располагању Дому здравља у случају потребних интервенција у најудаљенијим подручјима Општине – Станишинцима, Јелошници и Вукушици. Директорка Дома здравља се захвалила на таквом предлогу уз констатацију да Дом здравља има возило у свом возном парку које може стићи до сваког домаћинства у Општини.

У даљем току седнице Ђуровић је истакао да је посебно значајан рад инспекцијских служби у смислу што боље кординације рада механизације на терену, а онда се интересовао какво је стање механизације и има ли проблема у водоснабдевањи. Директор Белог извора Драгослав Благојевић је рекао да свакодневно имају позиве грађана и екипе су на терену. Најчешће се замрзавају водоводне цеви од водомера ка корисницима. Тренутно највећи проблем је у тржном центру Пијаца.

Небојша Ристић, директор ЈП „ Бањско зеленило и чистоћа“ истакао је проблем чишћења тротоара и то посебно у Краљевачкој улици где се паркинг за возила налази уз реку где треба одлагати снег. Констатовано је да ове улице треба чистити ноћу (или можда у послепоподневним сатима) када је најмање паркираних возила.Такође је предложено да радници који раде с метлама сада пређу да лопатама чисте тротоаре.

Са седнице Штаба упућен је апел грађанима да уклоне своје аутомобиле са коловоза како би машине за зимско одржавање могле да очисте снег са улица. Такође, позвани су грађани да избацивање кабастог отпада поред контејнера одложе за извесно време док се временски услови не побољшају. Грађани су позвани и да не паркирају своја возила у непосредној близини контејнера за смеће како не би отежавали одношење смећа. Истовремено, Штаб је апеловао на власнике локала и станова да очисте снег испред зграда и објеката. Иако се путеви и улице редовно чисте, возачима је саветован додатан опрез и коришћење зимске опреме.

У наставку седнице Општинског штаба  усвојен  је Годишњи план рада Штаба за 2017. годину . План садржи активности које ће Штаб за ванредне околности реализовати у условима зимских непогода, суше, појаве клизишта итсл.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial