Skip to content

Document Header

Основано „Удружење самохраних родитеља КА plus“

Основано „Удружење самохраних родитеља КА plus“ published on

Група активних младих жена из Врњачке Бање дошла је на идеју да оснује „Удружење самохраних родитеља КА plus“ са циљем да пружају подршку самохраним родитељима оба пола и подршку њиховој деци. Ово Удружење је организација отвореног типа тако да сви они који мисле да могу да помогну, или желе да учествују у мисији овог Удружења могу се прикључити.ka-plus

„Удружење самохраних родитеља КА plus“ и њени оснивачи Александра Ђекић и Катарина Ђуровић имало је своју, прву промоцију у сали Биоскопа Врњачка Бања 22. децембра. Овој промоцији поред невеликог броја самохраних родитеља присуствовао је Ненад Манојловић, помоћник председника Општине. Александра Ђекић, иначе има искуства у раду како у удружењу „ВрБа“ где је успешно водила плесну секцију, тако и као самохрани родитељ јер је једно време сама подизала дете уз подршку својих родитеља. Она међутим, сматра да је породица са оба родитеља много боља, па данас после периода живота као самохране мајке живи у браку и има још једну малу девојчицу. Она је жена изузетне енергије, обезбедила је простор где ће Удружење почети са радом у Јастребачкој улици, бр 41, плесна група је већ кренула са радом, ускоро се очекује и почетак рада Драмске секције.

У раду намеравају да сарађују са локалном самоуправом, Центром за социјални рад и школама. Намеравају,такође, да заједничким ангажовањем знања и идеја пишу пројекте у циљу обезбеђења додатних средстава за рад. Сигурно је да је питање финансирања једно од  највећих. Размишљају да то буду чланарина, донација, приход од продаје израђених сувенира и тсл.

Посебна пажња, на промоцији рада „Удружење самохраних родитеља КА plus“ била је посвећена раду са децом. За најмлађу децу планирано је чување у случајевима када самохрани родитељи остају да раде и по истеку радног времена и када раде викендом. За школску децу планирани су часови и помоћ при савладавању школског градива и на крају дружење кроз разне радионице.

Планира се и пружање правне помоћи услед недостатка механизама наплате алиментације и у свим другим насталим потешкоћама. Имајући у виду да одзив самохраних родитеља није био велики приликом прве промоције, а наше је мишљење да је навећи разлог слабе посете изузетно хладно време, и предпразнична гужва. Овим путем препоручујемо самохраним родитељима да се јаве и информишу у Удружењу о раду. Да се укључе и својим идејама и умећем изграде једно јако и стабилно Удружење.k-plus-2

О раду Удружења говорила је и Катарина Ђуровић  и то о: Одржавању трибина са гостовањем експерата из појединих области породичне заштите; Организовању јавних наступа у локалним медијима у циљу информисања јавности; Објављивању и штампању информативног материјала. Тако ће се корисницима, односно члановима Удружења омогућити да, без претходне папирологије и административних потешкоћа остваре непосредни контакт са траженим стручњацима и договоре се о потребном начину заштите и помоћи. Реч је о успостављању квалитетне функционалне комуникације и постизању промена у партнерским релацијама. Дакле, овде је реч о релативно младом слоју становништва, треба да знају да је период кризе у коме се налазе пролазан и да им предстоје бољи дани, с тим што и сами морају да се боре за то.

М.В.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial