Skip to content

Document Header

Отворен Међународни фестивал класичне музике “Врњци 2017”

Отворен Међународни фестивал класичне музике “Врњци 2017” published on

У старом здању генерала Белимарковића 20. јула отворен је 12. Међународни фестивал класичне музике „Врњци“ 2017.Festival VrnjciE

Публици су се обратили Јелена Боровић Димић, аутор пројекта и Игор Матић, члан Општинског већа задужен за образовање и културу. Фестивал је отворио Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије.

На свечаном концерту поводом отварања Фестивала „Врњци“, у години када се обележава јубилеј 175 година класичне гитаре у Србији, наступио је Урош Дојчиновић (гитара) уз гудачки квартет „Романтика“ који чине: Живојин Велимировић (прва виолина), Ненад Менделсон (друга виолина), Александра Јовановић (виола) и Даница Кремзер (виолончело). Ансамбл је у саставу већег гудачког оркестра Удружења уметника Железнице Србије. Одржали су више хиљада концерата у земљи и иностранству, наступали су у великом броју радио и ТВ емисија и снимили десетине музичких албума. На репертоару концерта нашла се тема из филма „Шиндлерова листа“, као и музика за гитару и гудаче Баха, Сора, Тареге, Мореса, Бонета… Публика није штедела аплауз за сјајно извођење уметника.

Урош Дојчиновић, уметнички директор Фестивала, дипломирао је на Музичкој академији у Загребу, а потом завршио постдипломске студије одбранивши два доктората на Филолошком и Филозофском факултету Универзитета у Београду. Дојчиновићева уметничка активност обухвата преко 3.500 наступа остварених широм света., велики број радио и ТВ емисија, више стотина одржаних стручних предавања, семинара и мајсторских учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија. Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 60 дискографских издања. За вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома у земљи и свету.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial