Skip to content

Document Header

Отворен специјализован тренинг центар у Митровом пољу

Отворен специјализован тренинг центар у Митровом пољу published on

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, у уторак 20. октобра 2105. године, у Митровом пољу, надомак општине Врњачка Бања, присуствовао је отварању специјализованог тренинг центра  за откривање и деактивирање илегалних лабораторија за производњу психоактивних супстанци. ministar stefanovic u mitrovom poljuТренинг центар за откривање лабараторија за производњу дроге, отворен је у Наставном центру “Миторво поље” на Гочу, а отварању је присуствовао и Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије. Том приликом, Стефановић је истакао да ће се полиција у наредном периоду још снажније супроставити свима који кријумчаре и продају наркотике и да неће и не сме бити заштићених.

Геостратешки положај Србије и њено место на међународном путу дроге доводе до тога да кроз нашу земљу тзв. “Балканском рутом”, пролазе огромне количине наркотика, које су намењене тржишту Западне Европе, где се део тих опијата задржава и у Србији.  

“Управо због тога  Министарство унутрашњих послова, огроман значај придаје бројним активностима у борби против кријумчарења и трговини нарокотицима, као и борби против организованих криминалних група које се баве овим кривичним делима. Само у првих девет месеци ове године реализовано је 4.505 заплена и одузето 878 килограма и више од 200.000 комада опојне дроге”, навео је министар Стефановић.

Захваљујући преданом раду, према речима министра, полиција је одузела 714 килограма марихуане, 46 килограма хероина, 17 килограма кокаина, 10 килограма хашиша, као и више од 13 килограма амфетамина.

Стефановић је истакао да су припадници МУП-а, у протеклих годину дана неутралисали више организованих криминалних група и открили бројне лабораторије за производњу наркотика. Само у 2014-ој години, откривено је 30 лабораторија за производњу марихуане и том приликом је заплењено 220 килограма ове дроге.nebojsa stefanovic u mitrovom polju Специјализовани центри, попут овог који је отворен у Митровом пољу, постоје само у четири земље света и то у Сједнињеним Америчким Државама, Белгији, Холандији и Пољској.

Министар Стефановић је нагласио да је новофмирани центар најсаверменији, најсадржајнији у Европи и први у свету са монтажним зидовима који омогућавају промену простора за тренинг и са великим бројем тајних локација.

“Полазници обуке никада неће вежбати у истим симулираним околностима и верујемо да ће центар брзо стећи међународни углед и пружити значајан допринос борби против организованог криминала у Европи”, набвео је министар унутрашњих послова.

Стефановић је изразио захвалност амбасадама Холандије, Француске, Сједињених Америчких Држава, као и полицијским експертима Холандије, Еуропола, ОЕБС-а у Србији и свима који су дали допринос у изградњи специјализованог тренинг центра, док је амбасадор Холандије у Србији Хендрик Хенк ван ден Дол рекао да су тренинг центар и лабораторија међу најбољима у свету и изразио задовољство што су помогли српској полицији, не само у опреми, већ и у дељењу информација и искуства.

Припадници Противтерористичке јединице, Управе криминалистичке полиције и Сектора за ванредне ситуације извели су вежбу уласка и деактивирања илегалне лабораторије за производњу психоактивних супстанци и прекусопра.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial