Skip to content

Document Header

ОТВОРЕН XIV МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ БРИЉАНТНИ ЗВУЦИ КЛАСИКЕ

ОТВОРЕН XIV МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ БРИЉАНТНИ ЗВУЦИ КЛАСИКЕ published on

Један од најзначајнијих догађаја у годишњем програму Замка културе, Међународни фестивал класичне музике „Врњци“ 2019, отворен је 24. јула у концертно изложбеном простору Замка.

Фестивал је отворио Урош Дојчиновић, уметнички директор Фестивала. Ове године, Фестивал је почео и одржава се четрнаести пут, премијерним концертом „Великани шпанског музичког пера“ у извођењу Тање Андријић, сопран и Уроша Дојчиновића, гитара.

Урош Дојчиновић је студирао класичну гитару и књижевност у Београду, дипломирао је на Музичкој академији у Загребу а затим завршио постдипломске студије, одбранивши два доктората на интердисциплинарним музичким темама на Филолошком и Филозофском факултету у Београду, Дојчиновићева уметничка активност обухвата преко 3.000 наступа остварених широм света, више стотина одржаних стручних предавања, семинара и учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија. Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 60 дискографских издања за различите издавачке куће у Европи, Америци и Азији. За вишеструко уметничко деловање, награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету.

Тања Андријић је завршила академске студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. А. Ивановић и Р. Смиљанић. Своје усавршавање наставила је на Универзитету у Манхајму, у Немачкој, у класи проф. Р. Пјернаја. Наступала је од Народног позоришта у Београду до Берлинске државне опере и Опере Лајпциг, где је била и члан њиховог ансамбла. Одржала је бројне солистичке концерте у Русији, Немачкој, Француској, Аустрији, Северној Македонији и већем броју градова у Србији. Професор је Музичке школе „Мокрањац“ у Београду.

У програму седам фестивалских вечери обухваћени су „Српска фрула и хармоника“, Бора Дугић, фрула и Бобан Продановић, хармоника, „Дуо виолина и клавир“, Јован Колунџија, виолина и Никола Зарингер, клавир, „Одески дуо домра и гитара“ из Украјине, Валентина Кириченко, домра и Елена Хорошавина, гитара, затим Вокални ансамбл Музичке продукције РТС „Сингидунум“, Радмила Владетић Иванишевић, сопран, Дина Травица, мецосопран и Олга Миличевић, алт, „Музички тонови из српских старина“, концертно вече Милене Рајковић, виолина, Милице Јакшић, виолончело, Андреја Јованића, лаута и Уроша Дојчиновића, гитара, као и „Вече српске соло песме“, Снежане Савичић Секулић, сопран, Иве Мрвош Анокић, мецосопран из Аустрије и Страхиње Ђокић, клавир. Пратећим програмом  XIV Међународног фестивала класичне музике, ове године предвиђене су тематске промотивне изложбе о културном наслеђу Врњачке Бање и природном и културном наслеђу Републике Србије.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial