Skip to content

Document Header

ОТВОРЕН XVIII УСКРШЊИ САЛОН

ОТВОРЕН XVIII УСКРШЊИ САЛОН published on

Већ традиционално на Велики петак 17. априла 2020, у оквиру музејске делатности организована је изложбa Ускршњи салон.

Пројекат „Укршњи салон“ је покренут 2003. године са жељом да промовише стваралаштво младих, да им приближи традицију и помогне у њеном уткивању у сопствени идентитет. У претходних седамнаест година Салон је растао и стасавао са младима. Сегменти су се мењали и прилагођавали интересовању учесника, али је евидентна била њихова стална жеља да покажу свој рад. Покушали смо да младе уведемо и у изложбену едукацију. Аутор програма је виши кустос Јелена Боровић Димић

 У складу са новонасталом ситуацијом узрокованом пандемијом коронавируса којом је спречено и нормално одвијање традиционалних програма из области културе и заштите културног наслеђа, прилагодили смо програм Ускршњи салон 2020. насталој ситуацији.

Ове године рађен је само један сегмент посвећен културноисторијском и природном наслеђу, дакле само ликовно обликовање ове теме (цртање, сликање, вајање, колаж, или асамблаж) са темом посвећеном завичају. Замолили смо све оне који су заинтересовани да учествују, да фотографишу свој рад и пошаљу га у jpg формату, на меjл: jelenabudimirova@gmail.com. Ови радови су морали да садрже: назив дела, потпис, одељење и школу, који су морали бити уписани у десном углу фотографије. Сви пристигли радови ће бити презентовани преко наше музејске фејсбук странице zamakkulture artmuseum vrnjacka banja facebook чији је администратор Катарина Кљајић.

Ускрс или Васкрс је уз Божић најрадоснији хришћански празник и припада групи покретних празника који пада увек у недељу и може пасти у размаку од 35 дана у периоду од 4. априла до 8. маја. Ускрсу претходи Велики пост – Четрдесетница. Недеља пред ускрс је Цветна или Велика недеља и означава недељу када је, по Лазаревом ускрснућу, Исус ушао у Јерусалим. Велики четвртак је дан тајне вечере када је Јуда пољупцем издао Исуса, Велики петак је дан Исусовог страдања и распећа, а Велика недеља, дан када је он ускрснуо из мртвих. Ускрс је најсвечанији празник у години, цела недеља после Ускрса назива се Светла недеља. Уместо уобичајених поздрава, на Ускрс и целе Светле недеље поздравља се са: „Христос васкресе“ и отпоздравља са: „Ваистину васкресе“. У народу је обичај да се јаја боје црвеном или другим јарким бојама и да се њима дарују познаници и пријатељи.

Пријавило се 13 учесника са 17 радова и сви учесници ће бити награђени књигом, када прође опасност од коронавируса, и почне нормалан рад институција.

Изложена дела:

1. „Ускрс“, Магдалена Дабовић 4/4, ОШ „Попински борци“ Пискавац,

2. „Ускршње јаје“ Петра Радичевић ¾, ОШ „П. борци“ Пискавац,

3. „Павиљон“,  „Врабац“, Библиотека“ и „Зец“ Димитрије Дмитровић, 5/5, ОШ „П. борци“ Пискавац, 

4. „Бањски парк I“ и „Бањски парк II“ Илија Милићевић  4/4 ОШ „П. борци“ Пискавац,

5. „Ново Село“, Дамјан Дмитровић 2/5, „П. борци“ Пискавац,

6. „Трешња“ Ђурђа Дмитровић, 2/5 ОШ „П. борци“ Пискавац,

7. „Бањска река, Вељко Илић, 4/4, ОШ „П. борци“ Пискавац,

8. „Топла Вода“, Марио Мако III/2, ОШ „П. борци“ В. Бања,

9. „Врабац“, Калина Антонић 3/2, ОШ „П. борци“ В. Бања,

10.  „Врабац“, Андреј Новичић, III/2, ОШ „П. борци“ В. Бања,

11. „Мој завичај“, Софија Сарић, III/2, ОШ „П. борци“ В, Бања,

12. „Сеоско двориште поред реке“, Нина Нововић, III/2, ОШ „П. борци“ В. Бања и

13. „Бивета Топла вода“, Андреј Голубовић, III/2, ОШ „П. борци“ В. Бања.

Јелена Боровић Димић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial