Skip to content

Document Header

Палестинска кухиња у “Истри”

Палестинска кухиња у “Истри” published on

У пуном сјају новог Школског ресторана „Истра“ вече 4. августа обележила је ароматична палестинска кухиња у организацији Угоститељско туристичке школе и партнерске школе из Рамале.Palestinsko vece

Домаћини у гостима, Палестинци из Рамале дали су све од себе да Врњчани осете чудесан укус палестинских јела, а није изостала ни палестинска музика, док је млада наставница Маис Сајид била одевена у националну ношњу, црној хаљини са богатим златним везом.

– Ово је необично и несвакидашње вече. Ми смо овде домаћини, али прави домаћини су пријатељи наше школе из Рамале. Ученици, наставници и директор су гости наше школе. Обавили су код нас један део практичне наставе, били су у прилици и да се упознају са Врњачком Бањом и околином. Они су изразили жељу да за тридесет пријатеља наше школе приреде вечеру и демонстрирају нам арапску кухињу, рекла је Јелена Чеперковић, директорка УТШ, поздрављајући госте и „домаћине“.Palestinsko vece 1

– Почаствовани смо што имамо партнерску сарадњу са УТШ већ три године. Сигуран сам да имате моћну и снажну директорку . Када је била у Рамали, рекла је да морамо да дођемо у Бању на лето и то се и остварило. Партнерство је дивно искуство за нас и студенте. Наши ученици су овде већ десет дана и учествовали у раду у кабинету куварства али и у културним активностима. Пожелели су да продуже боравак. Захвалио бих се Србији и Врњачкој Бањи на гостопримству, рекао је Ђовани Анбар, директор Евангелистичке епископске технолошке школе и центра за стручно оспособљавање у Рамали.

Јелена Чеперковић уручила је свом колеги и његовим сарадницима захвалнице у знак пријатељства и партнерства, док је професорка Биљана Кљајић ученицима који су провели пет дана у практичној настави уручила сертификате.

Ибрахим Уахаб, шеф кухиње и професор куварства стрпљиво је гостима објашњавао састојке укусних јела. На менију су се нашле дивне салате: табули (першун, парадајз, лимун, бургур, маслиново уље), мутабал (гриловани плави патлиџан, тахини, јогурт, бели лук), фатуш (препечени хлеб, плави патлиџан, тахини, бадем); махаши је јело слично нашој сармици у виновом листу и пуњеним паприкама и парадајзу; маклубе је јело од пиринча, шаргарепе, парадајза, плавог патлиџана, а фрике укусно јело од грашка, шаргарепе и пшеничног зрна са пилетином. Ову укусну храну заокружују магични „тајни“ миксеви зачина. Дезерт је била савршена баклава од пистаћа.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial