Skip to content

Document Header

Плаћен приправнички посао и у 2016. години

Плаћен приправнички посао и у 2016. години published on

Општина Врњачка Бања и у 2016. години стала је иза програма “Прва шанса”, како би младима омогућила стицање прве праксе у струци, односно плаћен приправнички посао.pripravnici vrnjacka banja

Иза програма “Прва шанса” општина Врњачка Бања стала је по четврти пут. Реч је о пројекту стицања прве праксе у струци и програма запошљавања који ће обезбедити посао групи приправника.

“Одлуком о буџету за 2016. годину, општина Врњачка Бања је определила 4 милиона динара за такозвани програм стручног усавршавања. Морам напоменути да смо ми са овом праксом кренули 2013. године и ево сада слободно можемо рећи  четврту годину са великим успехом спроводимо један овакав програм. Они наши суграђани који су у претходном периоду стекли одређено образовање, па самим тим и теoријско знање, сада имају прилику да по први пут то своје знање примене и у пракси. Ја сам сигуран да ће то њима заиста доста значити, као једно ново искуство и припрема за живот који их чека. Што се тиче самог приправничког стажа, који је популаран под тим називом, када кажемо стручно усавршавање, дужина трајања зависи од степена образовања које је одређени кандидат стекао. Као и претходних година, тако и ове имамо оне који су стекли високо звање, којима приправнички стаж траје 12 месеци, они који имају више образовање стаж траје 9 месеци, док ће они кандидати са средњим образовањем приправнички стаж обављати 6 месеци”, истиче Иван Џатић, помоћник председника општине Врњачка Бања.

Програм “Прва шанса” реализован је сарадњом општине Врњачка Бања и Националне службе за запошљавање.

“Оно што морам посебно да напоменем, ми имамо изузетну сарадњу са Националном службом за запошљавање, првенствено у логиситчком смислу. Овом приликом посебна похвала за госпођу Даницу Гочанин, која је општини Врњачка Бања увек на располагању и све много лакше протекне уз њену помоћ. Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду наставити да радимо на исти такав начин”, додаје Џатић.

Услови које су приправници волонтери морали да испуњавају, јесу пре свега, да су на евиденцији Националне службе за запошљавање, да имају мање од 30 година старости и да немају радни стаж у својој струци, односно да имају одређени степен образовања.

“Ми имамо једну устаљену праксу да тим младим људима, који први пут требају стећи радно искуство, могу рећи, дозволимо да изаберу где желе да раде. Не вршимо ограничење, у смислу, да ако они дођу са одређеном жељом и ако имају потврду од институција, било да су државне, јавне или приватне. Дакле, требају да имају сагласност од њих, а они који су неодлучни, ми смо ту да као саветодавни орган дамо одређену препоруку, у којој институцији би требали да одраде приправнички. Према повратним информацијама које имам, у већини случајева приправници су били задовољни са нашом препоруком”, рећи су Ивана Џатића, помоћника председника Врњачке општине.   

Након завршетка приправничког стажа, ови млади људи ће стећи одговарајућа радна искуства, односно биће оспособљени за самостални рад. Пракса коју буду стекли током обављања стажа у многоме ће им допринети касније приликом запошљавања, али и додатно повећати шансе на тржишту рада.

“Што се тиче броја људи који обављају стручно усавршавање, основ свега јесу буџет и финансијска средства која су опредељена. У овом тренутку, оно што могу рећи, за календарску 2016. годину, одређена је група приправника и неки нови круг може бити тек наредне године. Дакле, за ову годину је завршено. Морам напоменути да никада не прођу сви кандидати. Једноставно, имамо ограничена средства и ресурсе. На основу тих средстава морате определити одређени број кандидата. Ми бисмо као локална самоуправа, волели да изађемо у сусрет свим нашим кандидатима, али када је оваква ситуација онда се користе одређени критеријуми по којима се одређује који ће кандидати одрадити свој приправнички стаж. Један од критеријума је и захтев организација, односно институција за одређеним профилима који су њима неопходни. Тако да није у могућности свако ко заврши школу да одради приправнички, али се трудимо да што већи број наших младих суграђана добије шансу да одради приправнички, посебно у овој ситуацији када у држави креће рационализација, по питању одређеног броја људи који раде у јавном сектору. Трудимо се да и кроз овај приправнички стаж упутимо кандидате код неких приватних предузећа, јер постоји већа могућност и шанса да по завршетку стажирања нађу ухљебљење и остану код тог приватног послодавца. Размишљамо оном логиком да сваки послодавац настоји да има доброг радника, који може допринети остварењу већег прихода”, речи су којима Џатић закључује своје излагање.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial