Skip to content

Document Header

ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ published on

Настава у школама од 1. септембра представља комбинацију модела, који ће зависити од капацитета школе, потреба ђака и обавеза родитеља.

Главни циљ током пандемије је безбедност, као и да ђаци имају квалитетну наставу и учење, али и да се не ремете обавезе породице. Између сваког блока наставе је двадесет минута паузе када се врши дезинфекција просторија пре доласка друге смене. И врњачки просветни радници спремни су да се у зависности од епидемиолошке ситуације, у ходу прилагођавају у реализацији наставе.

Од директорке Гимназије Врњачка Бања Дојне Стодић, сазнајемо какав ће начин рада Школа примењивати.

– Настава у Гимназији Врњачка Бања за школску 2020/2021. годину, одлуком Наставничког већа Гимназије, а по препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, реализује се по Б моделу, односно као комбинована настава. То значи да се уз поштовање свих прописаних мера заштите реализује настава, наизменично  у школи и онлајн. Одељења се деле на две групе (према есДневнику), те док је једна група у школи, друга група наставу прати онлајн, наредне недеље се улоге мењају – они који су наставу пратили онлајн, сада је прате у школи, а они који су били у школи, наставу прате од куће, тј. онлајн.

Изабрана платформа за учење је Mteams (Мicrosoft), а сви ученици у Србији су током претходне школске године добили корисничко име и лозинку за приступ овој платформи.

Часови трају по 30 минута, велики одмор је након трећег часа и траје 15 минута, а сви мали одмори трају по 5 минута, рекла нам је Дојна Стодић.

Како ће се одвијати настава у основним школама, објаснила нам је Славица Живковић, директорка ОШ „Попински борци“.

– Ученици од првог до четвртог разреда иду у школу сваког дана, с тим што су одељења подељена у две групе, А и Б и мењају се на недељном нивоу. Група А је у школи од 8h до 10.20h, а група Б од 10.40h до 13h. Дневно имају четири часа која трају по 30 минута.

У вишим разредима ученици су у школи присутни сваког другог дана, подељени су у две групе тако да група А прве недеље иде понедељком, средом и петком, има наставу од 8h до 10.55h, а група Б иде уторком и четвртком и на настави је од 11.25h до 14.10h. Наредне недеље групе мењају смене. Дневно имају пет часова редовне наставе који трају по 30 минута, а шестог часа су слободне активности, раде се онлајн. Такође, у данима кад ученици нису школи, добијаће задатке, предавања и све што је неопходно – онлајн.

Радили смо анкету са родитељима и преко 98 % се изјаснило да ученици буду присутни у школи, каже Славица Живковић.

Овај модел примењиваће се у свим основним школама на територији врњачке Општине.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial