Skip to content

Document Header

Почиње психофизичка припрема трудница за порођај

Почиње психофизичка припрема трудница за порођај published on

Психофизичка припрема трудница подразумева оспособљавање за успешан и безбедан порођај. Правилна и благовремено спроведена едукација трудница може да помогне у превазилажењу страха од порођаја и порођајних болова.Psihofizicka priprema trudnica 1

Упознавање са физиологијом трудноће и механизмом порођаја, настанком контракција, њиховом улогом у порођају и начинима савладавања, жена добија самопоуздање које јој помаже да порођај доживи као пријатно искуство, а не као неминовну патњу и бол.

Од 5. новембра врњачки Дом здравља, односно Одељење за гинекологију уводи психофизичку припрема трудница за порођај. Тим поводом разговарали смо са др Весном Малићанин, директорком.

– Велико ми је задовољство да најавим почетак рада на психофизичкој припреми трудница. Стекли су се услови зато, добили смо одређене сагласности. Наш кадар је ту, два гинеколога, три бабице које имају сертификате за психофизичку припрему трудница. Процедура је да се труднице јаве на шалтер Гинекологије, а циљна група је од седмог месеца трудноће, односно 26 или 27 недеља трудноће. Обавља се преглед и уз факсимил гинеколога труднице ће бити усмерене ка нашим бабицама. Опремили смо просторију, набавили смо све потребне справе. Сама психофизичка припрема је врло значајна и битна. Она обухвата три сегмента. То је блага масажа стопала, теоретски део и вежбе дисања. Ја ћу се осврнути, као гинеколог, највише на теоретски део јер сматрам да наше труднице, поготово прворотке које немају сопствено искуство, већ само искуство другарице, пријатељице, имаће прилику да добију квалитетне одговоре од стручних лица. До сада су труднице које су желеле психофизичку припрему одлазиле у друге градове, а од сада имаће то на нашој Гинекологији и мислим да ће то бити једна одлична прича за комплетан рад Диспанзера за здравствену заштиту жена код нас у Врњачкој Бањи. Динамика припрема је два пута недељно.

Планирали смо и укључивање наше Патронажне службе која јако добро ради и то наше труднице добро знају, обилазе се их свих девет месеци и након порођаја и драгоцене савете добијају, рекла нам је др Весна Малићанин, директорка Дома здравља „Др Никола Џамић“.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial