Skip to content

Document Header

„Пољуби ме“ по осми пут на Мосту љубави

„Пољуби ме“ по осми пут на Мосту љубави published on

Такмичење у најдужем пољупцу, под називом „Пољуби ме“, одржаће се у недељу 14. фебруара, на Мосту љубави у Врњачкој Бањи, по осми пут.most ljubavi vrnjacka banja

Мост љубави, један од симбола Врњачке Бање биће место где ће се по осми пут одржати такмичење у најдужем пољупцу. Све је почело 2007. године, када је на манифестацији учестовало 9 парова, а најдужи пољубац трајао 55 минута и 12 секунди. Из године у годину број учесника се повећавао, као и време трајања најдужег пољупца. Љубавни рекорд у најдужем пољупцу оборен је 2015. године и он сада износи 101 минут.

Сви они који су заљубљени, воле да се љубе и да уз то освоје неку од награда могу се пријавити за учешће на овогодишњој манифестацији „Пољуби ме“, која ће бити одржана на Дан заљубљених, 14. фебруара 2016. године, на Мосту љубави, са почетком у 12 часова.

Пар који буде однео победу у најдужем пољупцу имаће прилику да шест дана проведе у Прагу, главном граду Чешке. Осим главне награде, учеснике очекују још вредних награда: викенд боравак у Врњачкој Бањи, Фриком сладоледи, третмани у велнес центрима, свечане вечере у ресторанима и пицеријама… Победници ће бити изабрани у три категорије: најдужи пољубац, најатрактивнији и најстарији пар.

Ове године ће се у част заштитника виноградаства Св. Трифуна делити кувано вино и ракија у организацији Вино Жупе, а такође ће бити и одржан пригодан програм посвећен вину. Симулираће се орезивање винове лозе, певаће се песме у част вина, а девојке у народној ношњи ће делити производе овог гиганта из Жупе.

Пријављивање за овогодишњу манифестацију је у току, а сви који желе да се пријаве могу то учинити на телефоне Туристичке организације 036-611-105 или лично на дан одржавања манифестације.

Организатор манифестације је Туристичка организација Врњачке Бање, а покровитељ Скупштина општине Врњачка Бања.

Срђан Удовичић 

ФИНИШ ПРОЈЕКТА „ЕКО СУВЕНИРИ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

ИЗЛОЖБА РАДОВА ЕКО СУВЕНИРА

Заједничким напором и креативним радом приведен је крају  пројекат „Еко сувенири Врњачке Бање“. Као финална активност која је презентовала резултате рада свих који су се ангажовали и доприносили реализацији пројекта је изложба радова еко сувенира која је отворена 25. новембра у Библиотеци „Др Душан Радић“.

Део учесника – реализатора изложбе еко сувенирa

О сувенирима се већ годинама воде полемике у туристичкој индустрији. Произвођачима се много тога замера, а понајвише немаштовитост, недостатак креативности… Већина се слаже да преовладава кич и да је тешко пронаћи савремени сувенир који изражава идентитет, има употребну вредност, а притом је стилски и естетски привлачан. Захваљујући пројекту Центра за децу и омладину„Еко сувенири Врњачке Бање“, Врњачка Бања je добила своје оригиналне еко сувенире са врњачким мотивима, израђене од еколошки прихватљивих материјала, модерног дизајна, сувенире који су одраз традиције, културно-историјске и материјалне баштине, и изражавају аутентичне природне и туристичке вредности и атрактивности врњачке Општине, а притом задовољавају уметничке и производне стандарде.

Изложени радови еко сувенира уверили су посетиоце да су мали и млади аутори уградили у њих део своје маште, љубави и својствену оригиналност. Свако од њих је према својим могућностима изнедрио предмет који је прави артефакт њихове љубави према Врњачкој Бањи. Још значајнији аспект реализованог пројекта представља утискивање у свест младих значај еколошког приступа изради сувенира и велику важност рецилкирања.

Сумирајући утиске ученика који су учествовали у изради еко сувенира може се рећи да нису били свесни колико се вредних сировина скрива у одбаченом отпаду. Њихов заједнички закључак је да морају да постану свесни важности ограничених природних ресурса. Није довољно о томе само читати, размишљати већ и деловати, смањити непотребну потрошњу и тако спречити настанак новог отпада, што је уједно и најважнији корак, поново искористити сваки предмет који се може искористити и на крају рециклирати оно што остаје као отпад. Конкретно, у овом случају, велико је задовољство уверити се у невероватну трансформацију нечег одбаченог, безвредног у сувенир који има естетску, материјалну и употребну вредност.

Центар за децу и омладину Врњачка Бања у партнерству са привредницима и школским установама реализовала је пројекат „Еко сувенири Врњачке Бање“. Смисао пројекта је да се употребом остатака из процеса производње текстила, картона и дрвета и коришћења стаклене амбалаже из угоститељства умањи количина отпада и да те остатке млади својим креативним радом искористе за израду аутентичних еко сувенира. Општи циљ је повезивање организације са бизнис сектором ради обезбеђивања одрживости пословања и запошљавање младих.

Реализацијом овог пројекта који је финансијски подржан од Министарства заштите животне средине и наставља се уз финансијску подршку ЈП Пошта Србија, руководила је Валентина Крстић, менаџер и аутор пројекта.

Радове су изложили ученици четвртог разреда ОШ „Попински борци“ учитељица Мирјане Веселиновић Стојковић и Валентине Зајић Јовановић, ученици ОШ „Младост“ Врњци, наставника Томе Томића, чланови УРДОУР-а којима је радионице дубореза водио Милан Бугариновић и ученици Гимназије под менторством Биљане Марковић Крагуљац.

 М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial