Skip to content

Document Header

Положени венци поводом 7. јула

Положени венци поводом 7. јула published on

Поводом 7. јула, Дана устанка народа Србије у Другом светском рату положени су венци. Dan ustanka naroda Srbije (1)
Након ослобођења Југославије од фашиста, Народна скупштина Србије је 27. јуна 1945. године, донела одлуку којом је акција Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, од 7. јула 1941. године, у Белој Цркви, код Крупња проглашена за Дан устанка народа Србије. Прва прослава је уприличена 7. јула 1945. године.
Поводом Дана устанка народа Србије, венце су положили представници Општине Врњачка Бања, представници ОО СУБНОР Врњачка Бања и чланови Општинског одбора СПС Врњачка Бања.
Заменик председника СО Врњачка Бања, полагањем венца, испред бисте испод Чајкиног брда, одао је почаст херојима Другог светског рата.
“Србија може да се поноси чињеницом да је била на страни правде и страни победника у Другом светском рату, да је имала два антифашистичка покрета. Ми се данас са пијететом сећамо жртава, поготово Врњчана. Преко 1000 људи у Другом светском рату из Врњачке Бање и околине учествовало је у борбама за ослобођење Србије и тадашње Југославије, од фашистичког окупатора. Наш чин полагања венаца је свакако сећање, али и покушај да се зауставе сва могућа настојања ревизије историје, промене чињеница, које говоре да су Срби и Србија много страдали у Другом светском рату, да су били и остали на страни сила победника и правде и праведности борећи се против фашистичког окупатора, од 1941-1945. године”, истиче Дане Станојчић заменик председника СО Врњачка Бања. Dan ustanka naroda Srbije (2)
Сваке године, 7. јула, Савез удружења бораца народноослободилачког рата Србије полагањем венаца на бисте одаје пошту борцима Врњачке Бање.
“Жртве и велику борбу је српски народ дао за слободу у Другом светском рату. Неки покушавају данас да врше ревизију историје и да борбу српског народа прикажу као грађански рат . Међутим, то није истина и Савез удружења бораца и све прогресивне снаге се боре да докажу да је то била борба против највећег зла тада у Европи, а то је фашизам који је претио да пороби цео континент”, наводи Југослав Жерађанин, председник ОО СУБНОР Врњачка Бања.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial