Skip to content

Document Header

ПОМЕН-ПАРАСТОС У НОВОМ СЕЛУ

ПОМЕН-ПАРАСТОС У НОВОМ СЕЛУ published on

Удружење грађана „Новоселац“ и СУБНОР Врњачка Бања  уз учешће потомака жртава „Црне велике среде“, као и мештани Новог Села присуствовали су  помен-парастосу жртвама свих ратова.

Помен-парастос служио је Жарко Дончић, свештеник  Храма Рођења пресвете Богородице из Врњачке Бање код споменика у Занатском центру.

Том приликом освештан је споменик палим жртвама који је подигнут 4. јула 1989. године.

Скупу је присуствовао помоћник председника општине Иван Џатић који је и поздравио скуп у име Општине.

Госте је у име организатора поздравио председник УГ „Новоселац“ Жарко Марковић, који је подсетио да се сваке године у Занатском центру одаје почаст свим родољубима Новог Села који су положили своје животе за отаџбину. Подсетио је такође да УГ „Новоселац“ који ове године слави 15 година постојања сваке године организује посету спомен-парку Јајинци где се налазе хумке Новоселаца стрељаних у бањичком логору. Након помен-парастоса и обраћања гостију и организатора венце су положили Иван Џатић испред локалне самоуправе и Љубомир Удовичић и Душан Стевановић из Удружења грађана „Новоселац“.

Трстеничанин, драмски уметник и писац, Милош Милошевић Шика, извео је поему о Борисаву Чорбићу Борку који се јавља са Сремског фронта карактеристичној по специфичном наречју трстеничког краја. Иначе, Милош Милашиновић Шика ради на речнику трстеничког краја који би требало да садржи више од 2.000 појмова, „Клетвама и псовкама трстеничког краја“ као и на поеми на локалном језику „Покорно јављам -небески рапорти“, која садржи 30 исповести мештана Грабовца чији су најмилији страдали у Другом светском рату.

Црна Велика среда један је од најтужнијих дана у историји  Новог Села дугој седам векова  јер је 21. априла 1943. године  у Јајинцима стрељано 70 мештана Новог Села. Да се не заборави!

Мила Васојевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial