Skip to content

Document Header

Потекла је прва шира у Винарији „Грабак“

Потекла је прва шира у Винарији „Грабак“ published on

Винарија „Грабак“  која је смештена на остацима грабове шуме, по којој је и добила име, у недељу 29. септембра 2019. године, почела је са бербом грожђа. Пету годину заредом, а трећу уз музику и муљање грожђа на стари, традиционалан начин, уз присуство великог броја званица, потекла је прва шира.

„Ова наша манифестација полако, али сигурно постаје традиционална и из године у годину окупља све већи број љубитеља вина. Трећу годину заредоим, на овај начин прослављамо почетак бербе грожђа, где девојке у народним ношњама најпре беру грожђе, а онда исто то грожђе газе, све док не потекне прва шира. Ове године са нама су и  малишани из Музичке школе „Мокрањац“, који су нам представили део свог програма“, истиче Милош Јовановић, власник винарије.

Берби грожђа присуствовали су пословни партнери винарије, љубитељи вина, а међу званицама се нашао и председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

„Поносни смо што је једна оваква винарија управо у Врњачкој Бањи, јер је постала неотуђиви део туристичке понуде Врњачке Бање. Господину Јовановићу, власнику Винарије „Грабак“ честитам на петој берби, а трећој манифестацији, која је управо организована. Оно што ми је посебно драго, то је да су се овом догађају, у великом броју, одазвали власници угоститељских објеката, хотела, представници удуржења, као и институција ван Врњачке Бање, који су препознали велики интерес и заљубили се у ову винарију. Ми, као локална самоуправа, и у будућности ћемо настојати, да употпунимо оно што недостаје, како бисмо задовољили и прохтеве најзахтевнијих гостију који долазе у Врњачку Бању“, наводи Бобан Ђуровић.

Након што је потекла прва шира коју су могли конзумирати сви пристни, славље је настављено уз српска традицинална јела, вино, песму и музику. Додатни разлог за славље су и признања које је Винарија „Грабак“ добила у претходној години. У Лондону је освојена бронза за Прокупац, који је једина српска аутоктона сорта грожђа, док је на Сајму у Новом Саду Винарија „Грабак“ добила пет медаља – 3 златне, 2 сребрне, као и пехар за укупни квалитет вина.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial