Skip to content

Document Header

ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ published on

Празник Свете Тројице, трећи од највећих код нас Срба, обележен је у селима наше Општине.

Овај празник обележава се три дана, ове године, 7. јуна у Рсовцима и Отроцима, 8. јуна у Липови и 9. јуна, први пут, код новог Записа у Доњем Грачацу.

У сва три дана Свете Тројице, Удружење грађана „Сачувајмо Отроке“ годинама организује књижевне вечери и литију код Записа и обновљене школе са новом балон халом. Мештани Отрока причају да је Запис засађен 2010. године, када се после 50 година, свештеник поново вратио у њихово село и одржао литургију. Ове године, први дан Свeте Тројице прослављен је у балон хали, уз музику до касних ноћних сати. Ови догађаји, као „Дани Отрока“,  које сада већ традиционално приређују Удружење грађана „Сачувајмо Отроке“ и МЗ Отроци, најбоља су прилика за велико окупљање мештана овог села, једног од лепших у Општини Врњачка Бања.

Други дан празника Свете Тројице, 9. јуна, први пут је обележен и код новог Записа у Доњем Грачацу. Крајем прошле године, отворени су спортски терени и игралиште за децу, управо поред Записа и поред кућа знаменитих лекара, Момчила и Томислава Ђуровића, којима су ови терени и посвећени. Бројни мештани и мноштво деце, присуствовали су светој литургији коју су одржали свештеници Милан Костић и Радош Младеновић.

На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима, које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial