Skip to content

Document Header

Представљен луксузни објекат “Сплендор”

Представљен луксузни објекат “Сплендор” published on

У малој сали „Новог Меркура“, 14. јула, одржана је презентација концепта новог објекта „Сплендор“, највеће инвестиције „Меркура“ током ове деценије, ексклузивног Медицинског центра са четири звездице, који ће се реализовати у будућем периоду, објекта за пружање услуга здравственог туризма највишег нивоа и квалитета, како за домаћег тако и за иностраног, високо платежног и захтевног госта.Prezentacija Splendora

Присутнима је презентована визија даљег развоја „Меркура“, победнички пројекат новог објекта, концепт спа и медицинске услуге, смештаја и исхране, као и нови модалитети маркетинга и продаје.

Скупу се обратио др sc. med. Дејан Станојевић, директор СБ „Меркур“, који је говорио о визији развоја ове установе.

– У неком простору који нам је задат покушавамо да направимо нешто што ће одговарати и захтевнијим гостима, којима треба лепши и бољи смештај и садржај од овога који тренутно имамо, рекао је Станојевић.

Дипл. инж. архитектуре Мирко Павловић, детаљно је образложио пројекат новог хотела. Он је изјавио да му је част што је добио задатак да ради на пројекту хотела „Сплендор“ који ће испунити очекивања и најзахтевнијег госта.

Објекат Вила „Сплендор“ лоциран је на углу улица 1. маја и Пролетерских бригада на парцели укупне површине 2.994м2. На парцели се налази објекат Вила „Сплендор“ који је изграђен у другој четвртини прошлог века. Према стању затеченом на лицу места објекат се више година не користи и девастиран је, те је из тог разлога неопходно извршити тоталну реконструкцију објекта, и враћање изгледа објекта из доба када га је подигао бањски инжењер Васо Поповић. Ево како је Васа Поповић југословенској јавности представио свој пансион: Пансион се састоји из засебне виле са собама са пуним конфором са топлом и хладном водом у свакој соби и електричним осветљењем, са 24 балкона за сунчање, салона за пушење, салона за клавир, салона за радио концерте (телефункен 1926), читаоницом и купатилима. Пространа сала за ручавање у новоподигнутој згради, првокласна режимска кујна, покривена тераса (210м2) за концерте и биоскоп. На горњој и доњој тераси ове зграде преко лета су одржавана матинеа, ноћу је свирала џез музика.

Назив Сплендор је потекао из монденског света, по узору на светске називе хотела и вила. То је у неку руку била зграда некадашње елите. После национализације, зграду користи Управа бањског лечилишта и прилагођава је потребама стационираних болесника, чинећи неопростиву грешку уклањањем балкона који су је изузетно красили.

Приликом израде пројектне документације за изградњу Хотела „Сплендор“ посебно се водило рачуна о архитектонској вези старог и новог, како би се на прави начин очувало градитељско наслеђе Врњачке Бање, а у исто време, дао и печат новог времена. Објекат Виле „Сплендор“  је под заштитом и у том смислу неопходно је поштовање свих услова Завода за заштиту споменика културе Краљево према којима смо у обавези да изградимо идентичан објекат оном из 1928. године.

Пред нас је постављен задатак према коме објекат треба да има савремен архитектонски израз, који одговара његовом програмском концепту, али и да успоставља адекватан однос са околином употребом материјала као што су дрво, стакло, динамичност једноставних боја и једноставне форме новог објекта. Кроз пројектовање овог објекта водило се рачуна о задовољењу основних потреба хотела са 4 звездице. Тежило се унапређењу минималних захтева кроз побољшање топлотног комфора, акустичног и на крају и визуелног комфора корисника хотела. Посебна пажња посвећена је енергетској ефикасности објекта у експлоатацији.

Објекат је пројектован са две етаже испод земље и четири надземне етаже – подрум, сутерен, приземље, два спрата и повучена етажа  По+Су+Пр+2 (3). Хотелу се приступа са нивоа приземља, са нивелете Улице 1. маја. Чворна тачка је Улазни хол са рецепцијом и лобијем. Овде се посебно водило рачуна о кретању корисника и ефикасном систему комуникација кроз повезивање функционалних целина на приземљу и осталим етажама. На нивоу етаже -2 (подрум) пројектовани су кухиња, подземна гаража за 19 аутомобила и технички блок. Ниво сутерен (-1) је због конфигурације терена до Улице 1. маја потупно укопан док су на супротној страни оријентисани медицински блок у Вили „Сплендор“ и ресторан са летњом баштом. На овом нивоу пројектован је спа и велнес део, са отвореним и затвореним базеном и теретаном. Овај блок заузима преко 1.000м2. У приземљу објекта  поред улазног хола са рецепцијом, у објекту старе виле смештен је административни део. Са друге стране, из улазног дела могућа је директна веза са делом објекта намењеном за разне конгресе, презентације и манифестације. Овај део има свој независни улаз, гардеробу и санитарни чвор. Укупна површина ове мултифункционалне сале је 175м2 која се може брзо и лако преграђивати у неколико мањих сала. На нивоу I и II спрата –потковља, у делу Виле „Сплендор“ пројектоване су 4 луксузније собе док су у новом делу пројектоване класичне двокреветне собе. Укупан број соба по спратовима је 16+4. На нивоу повучене етаже све собе су пројектоване као луксузније собе – апартмани са делом за спавање и делом за дневни одмор. Свака соба има конфорнију терасу. Укупан број соба у хотелу је 58. Укупна нето површина објекта је 6.343м2 а бруто површина свих надземних и подземних етажа је 6.575м2. – рекао је архитекта Мирко Павловић.

Др Данијела Карамарковић, говорила је о медицини и спа центру. О смештају и исхрани СБ „Меркур“ говорила је Јасмина Милетић, начелник техничких и других сличних послова, а о онлајн продаји и маркетингу говорио је Миодраг Миљковић, руководилац маркетинг и ИТ сектора.

Домаћин и организатор овог догађаја била је Андријана Драгић будући руководилац Хотела „Сплендор“.

 

 

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial