Skip to content

Document Header

Представљен програм 40. Фестивала филмског сценарија

Представљен програм 40. Фестивала филмског сценарија published on

Поводом 40. Фестивала филмског сценарија, који се одржава у Врњачкој Бањи од 13. до 17. августа, јуче, 4. августа ,  у просторијама Туристичке организације Србије у Београду одржана је конференција за новинаре.festival 40

На конференцији за новинаре присуствовали су поред  уметничког директора Драгољуба Војнова и Предрага Перишића члана жирија,  директор Културног центра Врњачке Бање и организатор фестивала Саша Миленковић,  и Горан Каравесовић из  Туристичке организације Врњачке Бање.

Саша Миленковић је истакао да ове године фестивал прославља важан јубилеј, те да су његову реализацију помогли Министарство културе и информисања Републике Србије, Општина Врњачка Бања, Филмски центар Србије, као и бројни локални предузетници/спонзори. Програм фестивала  је богат садржајем и квалитетан, а поред филмског планирани су и пратећи програми. Фестивал се, по већ устаљеном обичају, одржава на неколико локација у Врњачкој Бањи: Летњој позорници „Данило Бата Стојковић“, Врњачком биоскопу, Градској библиотеци, Замку културе Белимарковић и хотелу „Звезда“ у коме ће бити уприличене конференције за штампу.40 Festival vb

Каравесовић је рекао да је Врњачка Бања једна од најатрактивнијих туристичких дестинација у нашој земљи, нагласивши да је сваке године посети око 170.000 гостију. Имајући то у виду, неопходно је да Врњачка Бања има богат културно-забавни живот, поготово током летњих месеци. Овог лета се одржава велики број манифестација, а међу њима се издвајају Фестивал филмског сценарија и све посећенији Врњачки карневал. Посетиоци фестивала и Врњачке Бање ће овог лета моћи да уживају у филмовима, али и реновираном централном парку.park vb

По речима Драгољуба Војнова, уметничког директора фестивала, овогодишња селекција настала је без елиминисања пријављених наслова и 16 филмова ће бити подељено у 3 приказивачке категорије. Тако ће 10 остварења, која имају одређену дозу комуникативности бити приказана на Летњој позорници, док ће наслови који су најмање комуникативни и могу се подвести под „арт филм“ бити на програму биоскопа од 19 сати.

Ове године се уводи поноћни термин у коме ће се у биоскопу приказивати филмови више намењени младима.

Фестивал ће на Летњој позорници  отворити филм „Дневник машиновође“  Милоша Радовића, а на програму ће бити и филмови  „Добра жена“ по сценарију Мирјане Карановић, Стевана Филиповића и Дарка Лунгулова, „Она је жива“ Страхиње  Млађеновића, „Влажност“ Николе Љуце и Сташе Бајац, „Смрдљива бајка“ Мирослава Момчиловића, „Отворена“ Момира Милошевића.

Публика ће имати прилику и да погледа филмове: „Апофенија“ по сценарију Драгана Станковића и у режији Марина Малешевића, „Панама“ (Павле Вучковић, Јелена Вуксановић Вучковић), „Процеп“ (Милан Коњевић, Бери Кетинг, Дејан Зечевић), „Палуба испод Теразија“ (Душан Зарић, Дејан Влаисављевић Никт, Илија Лабало  Влаисављевић), „Поред мене“ (Стеван Филиповић, Милена Богавац Филиповић).

У конкуренцији за награде биће и „Споразум“ Предрага Радоњића, „Породица“ Саше Радојевића, „Сизиф К“ Филипа Гајића, „Браћа по бабине линије“ Радоша Бајића и „Отаџбина“ сценаристе Милене Марковић и редитеља Олега Новковвић.plakat sporazum 1

Жири на 40. Фестивалу филмског сценарија су Небојша Брадић, редитељ, Предраг Перишић, драмски писац и сценариста, лауреат првог Фестивала филмског сценарија, и прошлогодишњи лауреат, сценариста и редитељ Горан Радовановић.

Пратећи програм манифестације обухватиће Летњу школу филмске драматургије „Слободан Станојевић“, Летњу школу филмске критике, промоције књига „Филмус“ Слободана Шијана и „Лексикон YU филма“ Ненада Полимца, изложбу „Филмови које смо волели (1947-1980)“, поставку радова студената фотографије, ревију студентских филмова и симпозијум 40. Издања фестивала.

По речима Предрага Перишића, овогодишњег члана жирија, вредност овог фестивала била је и остала то што се на њему награђује квалитет, а не име..

Н.П.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial