Skip to content

Document Header

ПРЕМИЈЕРА БАЛКАНСКЕ СВИТЕ

ПРЕМИЈЕРА БАЛКАНСКЕ СВИТЕ published on

Четврто вече Петнаестог Међународног фестивала класичне музике „Врњци“ 2020, припало је Бобану Бјелићу, виртуозу на хармоници.

Травнати плато испред Замка културе, испуњен публиком, био је идеално место за све концерте овог Фестивала, а необичан звук хармонике овог уметника акустично је сачуван у самом простору захваљујући са једне стране, згради Замка, а са остале три дрвореду којим је овај простор окружен.

Хармоника, као српски национални инструмент, није те вечери звучала „фолклорно“, онако како су Срби навикли али је то био разлог велике пажње коју је публика посветила овом уметнику.

Бобан Бјелић је завршио средњу музичку школу у Београду. Дипломирао је и магистрирао студије хармонике на Руској академији музике „Гњесина“ у класи проф. Ф. Липса, 1992. године. На истој академији дипломирао је  и оперско-симфонијско дириговање у класи проф. П. Ландоа, 1995. године. Добитник је стипендије за младе уметнике Фондације „Иво Погорелић“. Лауреат је интернационалног такмичења за хармонику „Гранд При де л Акордион“ у Француској 1987. године. Дириговао је различитим оркестрима и као солиста на хармоници наступао је у градовима бивше Југославије, Русије, Литваније, Украјине, Италије, Холандије и Латинске Америке.

Делује као професор хармонике у Средњој музичкој школи „К. Станковић“, доцент на Академији лепих уметности у Београду и гостујући професор на Музичкој академији на Цетињу.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial