Skip to content

Document Header

Премијера “Кир Јање” у врњачком биоскопу

Премијера “Кир Јање” у врњачком биоскопу published on

У врњачком Биоскопу премијерно ће, 28. јуна, бити изведена представа “Кир Јања” Врњачког аматерског позоришта , рађена по тексту истоименог комада једног од најбољих српских комедиографа Јована Стерије Поповића.кир јања

На духовит и занимљив начин наши глумци успешно дочаравају друштвене мотиве попут зеленашења, себичности, глупости. Трочинка исмева Кир Јању, трговца и зеленаша грчког порекла, и његову доминантну особину тврдичења и претеране штедљивости. Осим Кир Јање (Војислав Лаковић), други главни ликови су његова значајно млађа супруга Јуца (Марина Миладиновић), ћерка из првог брака Катица (Јелена Сеочанац), нотарош Мишић (Марко Јаковљевић), суседни зеленаш Кир Дима (Милош Николенџић) и слуга Петар (Александар Јовановић.

– Желео бих да истакнем што се тиче представе да смо је спремали шест месеци и након напорних вишесатних проба добили смо упаковану целину… Покушали смо да направимо комичније сцене и тако ово дело учинимо публици занимљивијим. О самом лику Кир Диме рекао бих да је он наклоњен пословима кир Јање и да имају исте намере – стицање користи и зараде преко ноћи. У овај пројекат сам ушао из љубави према глуми. Искуства имам у дечијим представама а ово је прва за одрасле коју радим. Надам се да ће се публици допасти овај комад, рекао нам је Милош Николенџић (Кир Дима) .

– Бити професор српског језика и бавити се глумом уско је повезано. Професори су ти који усмеравају ученике како треба приступити интерпретацији драмског дела. Нека врста талента и осећаја за глуму мора да постоји. Иако сам се и раније бавила глумом, ово је прва озбиљна представа у којој учествујем. Без размишљања сам прихватила позив колега и улога Катице је донекле „као шивена за мене“. Катица је веома млада и наивна девојка која није стекла знање о понашању и одевању. Није било тешко ући у лик Катице јер сам такве личности сретала и у стварном животу.

Наша екипа глумаца је млада и весела. Колико год да смо различити, били смо прави тим који је од почетка веровао да ћемо представу изгурати на најбољи могући начин. Поносна сам што сам део ове екипе, каже Јелена Сеочанац.

Представа има хуманитарни карактер, сав приход намењен је лечењу мале Матее Лешњак.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial