Skip to content

Document Header

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић посетила је Врњачку Бању,  23. децембра.

Након разговора са општинским руководством, премијерка Брнабић је у скупштинској сали присустовала покретању Централног информационог система у области угоститељства и туризма, „еТуриста“ и презентацији пројекта.

Покретању новог система присуствовао и потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић, директор владине Канцеларије за информационе технологије, електронску управу Михаило Јовановић као и руководство врњачке Општине.

Државни секретар Кнежевић образложио је функционисање Централног информационог система у области угоститељства и туризма. Апликација је осми портал који је поставила Канцеларија за информационе технологије и електронску управу. Сви корисници апликације „е Туриста“, која ће бити доступна и на мобилним телефонима, имаће и могућност да од Министарства туризма добију информације које су им важне за пословање.

Присутнима су се обратили и  Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије, електронску управу и Бобан Ђуровић.

– Добри резултати у туризму, производ су системског планирања и тимског рада Владе Србије и свих институција које се баве овом делатношћу. Ово је била рекордна туристичка година, приближићемо се цифри од чак 10 милиона ноћења у Србији и по први пут остварити 1,4 милијарди евра девизног прилива. Резултати су још бољи од ове статистике, јер имамо између 25 и 30 одсто такозване сиве зоне, тако да ће овај пројекат омогућити да у будуће имамо реалну слику о кретањима у туризму, истакао је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација на промоцији пројекта новог Централног система за туризам и угоститељство.

– Врњачка Бања је један од лидера у увођењу дигитализације. Заједно са Београдом, Новим Садом, Нишом, Сокобањом и Златибором изабрана је за тестирање новог централног система за туризам и угоститељство како би поједноставили пословање за све који се баве овим делатностима. Да не би ви сада када пријављујете или одјављујете госта морали да обијате прагове, од институције до институције са гомилом папира, то ће се сада радити аутоматски. Од 1. априла наредне године тај систем биће обавезан свуда у Србији и тиме ћемо много умањити сиву економију у области туризма и угоститељства,  рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Премијерка Брнабић обишла је Централни бањски парк и новоизграђене хотеле у Врњачкој Бањи.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial