Skip to content

Document Header

Пријем поводом „Недеље Црвеног крста“

Пријем поводом „Недеље Црвеног крста“ published on

Поводом „Недеље Црвеног крста“ делегацију Општинског одбора Црвеног крста Врњачка Бања, примио је помоћник председника општине Иван Џатић.

Светски дан Црвеног крста 8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2016. години, биће обележени темом коју је определила Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је „Everywhere for everyone“- „Свуда за сваког“. Свуда у свету, Црвени крст постоји за сваког, а уз принципе неутралности и непристрасности даје наду и подршку, делујући као снага за позитивне промене у локалним заједницама када је најпотребније.

Тема обележавања „Недеље Црвеног крста“ има за циљ са укаже на универзално присуство и утицај који Црвени крст има и омогућава националним друштвима да га искористе за своје циљеве у локалним околностима.

Наведено је била и тема разговора између делегације Општинског одбора Црвеног Крста Врњачка Бања и помоћника председника општине, Ивана Џатића.

crveni krst

„Црвени крст је таква организација која има за циљ да свакоме у невољи помогне и да се нађе тамо где је потребно, било да су у питању природне катастрофе, егзодуси  или пак појединци којима је потребна помоћ. Општинска организације Црвеног крста је у прошлој години била веома ангажована. Као помоћни државни орган у вршењу хуманитарне делатности, успели смо да обезбедимо око 700 јединица крви“, речи су Слободана Дишовића секретара ОО Црвеног крста Врњачка Бања.

Посебно је потребно нагаластии да је у претходној години организовано 13 акција доборовљног давања крви и да се породици најхуманијих прикључило 150 нових младих давалаца, захваљујући чему је прикупљен рекордан број јединица крви. Хуманитарна активност била је традиционално упућена, најпре, ка деци без родитеља и деци ометеној у развоју, док значајан сегмент представљају и манифестационе активности. Општинска организација ЦК Врњачка Бања истиче одличну сарадњу са локалном самоуправом, врњачким здравственим установама и нагалашавају да је људски фактор пресудан у свему.

Помоћник председника Врњачке општине Иван Џатић, пожело је овој организацији много успеха у раду, а ипак што мање посла.

„Црвени крст је таква организација која првенствено треба да решава проблеме социјално угрожених категорија нашег становништва. Поред финансијсих средстава  основ свега је да имате адекватан људски фактор. Неког ко ће поред новчаних средстава, упутити и једну лепу реч, која је често јако важна. Данас, једноставно живиммо у таквим временима, када нажалост постоји велики број наших суграђана који имају проблеме. Црвени крст је прва могућност, да за пружање помоћи, за решавање одређених проблема, уз координацију са локалном влашћу, јер без финансијских средстава која ми обезбеђујемо, то пружање помоћи не би било могуће“, наводи Иван Џатић, помоћник председника општине Врњачка Бања.

На основу личних искустава, извештаја о раду и коментара грађана, Џатић је нагласио да општинска организација Црвеног крста заслужује све похвале и да ће с тога у свом раду и убудуће моћи да се ослоне на локалну самоуправу.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial