Skip to content

Document Header

Промоција књиге “Вујански крст Патријарха Павла”

Промоција књиге “Вујански крст Патријарха Павла” published on

Књигу „Вујански крст Патријарха Павла“ Народна библиотека „Др Душан Радић“ представиће својој публици 9. септембра са почетком у 19 часова, у Салону библиотеке.vujanski-krst-1

О књизи ће, осим аутора  мр Слободана М. Радуловића, говорити и рецензент књиге, академик проф. др Славко О. Каравидић.

Патријарх  Павле нам је оставио један од најдрагоценијих завета –  „Да будемо људи“.

Световни и духовни живот 44. патријарха Српске православне цркве везан је умногоме за чачански крај ратне 1942. године. Тада је као млади вероучитељ дошао тешко болестан у манастир Вујан, а неколико година касније замонашио се у кабларском манастиру Благовештење, где је радо долазио до краја живота.

О животном и монашком путу једног од најомиљенијих српских патријарха, као и о крсту који је изрезбарио тешко болестан богослов Гојко Стојчевић, а који се чува као реликвија у манастиру Вујну, Слободан М. Радуловић написао је књигу „Вујански крст Патријарха Павла“, за коју је добио благослов од самог Патријарха. Ова књига је и завичајна хроника јер је аутор пореклом из Соколића; а поред патријарховог живота пише и о многим другим духовницима из чачанског краја, попут Саве Студеничког, Јована Радисављевића, игумана Василија Домановића , као  и знаним и мање познатим догађајима  из даље и ближе прошлости.

Манастири Вујан и Благовештење су имали важно место у Патријарховом животу.

Издавач књиге је Центар за стручно усавршавање из Крушевца, а место издања је село Соколићи.

Публика ће на промоцији књиге бити у прилици да од аутора  и рецензента чује нешто више о наслеђу које нам је  оставио у аманет Патријарх Павле.

Н.П.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial