Skip to content

Document Header

ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА „ВРЊАЧКИ ВРЕМЕПЛОВ“

ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА „ВРЊАЧКИ ВРЕМЕПЛОВ“ published on

У врњачкој Библиотеци 29. августа промовисан је несвакидашњи, изузетан пројекат „Врњачки времеплов“. Након вишемесечног, ефектног рада, пројекат је коначно реализован и доступан потпуно бесплатно нашим суграђанима и посетиоцима. 

Присутнима се најпре обратио Саша Миленковић, директор Културног центра.

– Ради се о једној новој културно-туристичкој атракцији у Врњачкој Бањи, мултимедијалном, вишејезичном мобилном приказу апликација културног, архитектонског наслеђа Врњачке Бање. Већи број учесника је радио на овом пројекту, од преводилаца, преко Културног центра који је организатор и иницијатор ове идеје са Маријом Аћимовић и професором Станковићем. Захвалио бих се Милици Стојадиновић, Марини Попадић, Наталији Бочеровој, Маји Вељковић, Марти Димитријевић, као и РТВ Врњачке Бање који су нам изашли у сусрет и помогли око превода и техничких ствари. У плану је да се ова пројекат прошири. Ми смо за сада обухватили централни део Променаде, рекао је Миленковић.

–  Пратила сам рад професора Станковића и његове екипе стручњака јер је овај вид презентације културног наслеђа доста популаран у свету, док код нас полако хвата замах. Након успостављеног контакта, одмах је уследила сарадња. Врњачка Бања ме увек изнова инспирише да истражујем њену прошлост а томе доприносе и људи добре воље који ми излазе у сусрет и дају ми на увид њихове фотографије, документа и друге изворе без којих не би могла да се проучава историја Бање. Маркере за овај пројекат сам изабрала захваљујући материјалу који су ми уступили суграђани и разне институције. Тако сам изабрала Кафану и Биоскоп „Гоч“ јер имам плакат филма који се приказивао у биоскопу, затим Хотел „Сотировић“ зато што имам његов јеловник, Метеоролошку станицу зато што имам извештаје Александра Шчербинина…итд, рекла је Марија Аћимовић, аутор пројекта.

– Идеја је кренула од Марије, јер она је пратила рад наше групе и осмислила цео пројекат. Препознали смо лепоту пројекта и интересантност задатка и онда смо то покушали и да урадимо. „Врњачки времеплов“ је једна посебна апликација за мобилне уређаје. Овде смо се окренули двема темама, вилама Врњачке Бање и моди. Предност оваквих електронских водича је боља, потпунија информисаност. Импресивна је и упечатљива визуелна презентација. Светска је тенденција да посетилац буде независтан од вођења туре, да има потпуну аутономију у обилажењу Бање. Посетилац добија активну улогу. Он практично креира садржај изложбене поставке тако што бира оно што га интересује, да од тога добије додатне информације.

Мени је јако драго да су у Врњачкој Бањи препознали важност и занимљивост једног оваквог пројекта.

Реализацију пројекта урадила је ArhiMedia група, реч је о новом начину рада на Универзитету. Ми покушавамо да све више радимо на образовању, насупрот школовању, по принципу отворене лабораторије, у овом случају са циљем да се информационе технологије ставе у службу локалне заједнице и националне баштине, рекао је проф. др Радомир Станковић са Математичког факултета у Београду.

Мултимедијална апликација – е-Водич, која се може бесплатно преузети са инетрнета, има вишестурку функцију са основним циљем да представи Врњачку Бању, светски познату дестинацију на туристичкој мапи Србије, такође као место са врло значајним, а недовољно познатим културним и посебно архитектонским наслеђем. То је архитектнонски водич кроз старо језгро Врњачке Бање и представљање више вила.

Апликација је предвиђена као софтверско решење засновано на технологији проширене реалности (AR Augmented Reality) која омогућава  мултимедијану презентацију архитектонске баштине на мобилним уређајима (паметним телефонима, таблет рачунарима и сл.), тако што се фотографија објекта која се види кроз камеру уређаја, користи као маркер којим се активира приказ одговарајуће мултимедијалне презентације на уређају. Апликација омогућава интеграцију текста, слика (нпр. слике из прошлости објекта), 3Д модела објеката, као и унапред припремљеног видео материјала са подацима о посматраном објекту, као на пример, подаци о власницима у прошлости,  архитекти и извођачу радова, намени, и тренутној примени. Приказивани материјал садржи галерију фотографија из прошлости објекта, у неким случајевима 3Д модел недостајућих делова грађевине, видео записе, скениране приказе различитих докумената која сведоче о прошлости објекта,  текстуална и аудио објашњења и допунске информације.

Кроз интерактивну мапу, употребу кодова и везе са друштвеним мрежама, линкове ка другим реусрсима, на енглеском, руском, бугарском и српском језику апликација ћезначајно доприносити промоцији и интерпретацији културног наслеђа Врњачке Бање.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial