Skip to content

Document Header

Промоција религијске толеранције

Промоција религијске толеранције published on

Од 27. октобра до 4. новембра 19 омладинских радника из девет европских земаља (Србија, Италија, Грчка, Шпанија, Турска, Румунија, Француска, Аустрија, Шведска) окупило се у Врњачкој Бањи на тренингу за фацилитаторе, на тему интеррелигијског дијалога у оквиру пројекта „Facilitate faith“ који је подржан од стране Фондације Темпус у оквиру Ерасмус+ програма. Координатор овог пројекта је НВО „Iuventa“ из Шапца.liders

– На неки начин ово је можда финални корак у нашем раду на тему интеррелигијског дијалога. У протекле три године препознали смо недостатак тренера, односно фацилитатора у омладинском раду када су у питању теме везане за интеррелигијски дијалог. За многе тренере у неформалном образовању и омладинске раднике, међурелигијски дијалог није најприкладнија тема за рад. Када говоримо о образовању у вези са религијом и вером, едукатори често брину да не увреде некога или да не фаворизују нечије веровање или мишљење у вези са религијским убеђењима. Укључивање религије, посебно када је реч о неформалном образовању, од суштинског је значаја за учење и може на адекватан начин пружити младима разнолику везу са светом.

Када се бавите веома осетљивом темом, као што је међурелигијски дијалог, посебно у раду са младим људима, алати и методе из ове области који се користе у образовању су врло ограничени. Недостатак образовних метода и конкретних алата је јасан знак колико је међурелигијски дијалог често тема за избегавање, али сви знамо колико је данас потребно укључити и ту тему у образовање младих за коначно постизање мира. Данас је важно развијати компетенције омладинских радника, лидера и тренера који су потребни за рад у интеркултуралним и међурелигијским европским друштвима. Зато је овај седмодевни тренинг намењен почетницима тренерима и оним који желе да науче вештине фацилитације и стекну нова знања, методе и нове алате потребне за адекватно спровођење образовних активности за младе на тему религије и међурелигијског дијалога. Са новим стицањем знања о највећим религијима света и бољем разумевању дијалога међу младима овај пројекат доприноси даљој промоцији мира, религијске толеранције, активног учешћа младих и унапређује међурелигијски и интеркултурални дијалог у Европи, рекла нам је Дијана Пушкар, председница НВО „Iuventa“.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial