Skip to content

Document Header

Прослављено 146 година постојања Основне школе “Попински борци”

Прослављено 146 година постојања Основне школе “Попински борци” published on

Свечаним програмом, , у присуству великог броја деце, родитеља, наставног особља, представника локалне самоуправе, Српске православне цркве, као и представника привредног и друштвеног живота Врњачке Бање,прослављено је 146 година постојања Основне школе “Попински борци”.popinski borci vrnjacka banjaПрва школа у Врњачкој Бањи отпочела је са радом давне 1869.године, као троразредна школа, са 42 ђака, да би школске 1906/07. године, постала четвороразредна школа, са већим бројем ученика. Врњачка основна школа није престајала са својим радом ни током ратних година. Као осморазредна школа почиње да ради школске 1949/50. године, у близини цркве, у такозваној црквеној кући, касниеј названој “Терапија”. У то време школа се звала “Попински хероји”, а од 1962. године, преласком у нову зграду, у којој и сада ради, назив јој је промењен у “Попински борци”. Из године, у годину школа расте, развија се, повећава се број ученика и нижу се бројна признања и награде.
boban djurovic vrnjacka banjaУ присуству великог броја деце, родитеља, наставног особља и гостију, присутнима се обратила директорка ОШ “Попински борци” Славица Живковић.
“Мени је изузетна част и задовољство што као директор школе “Попински борци”, могу да кажем да сам и да предводим колектив који чине амбициозни и успешни ђаци, стручни и пожртвовани наставници, а наравно могу да кажем да ту раде и друге службе и да смо сви заједно један колектив који јако добро функционише. Трудимо се да спојимо традиционално са савременим, а на то нас обавезује и традиција дуга више од 145 година школства на подручју наше општине”.
У свом обраћању директорка је пожелела да се и у овој години настави са инвестирањем у школу, у којој је током летњих месеци извршена тотална реконструкција водоводне и канализационе мреже, санитарних чворова, као и уређење 24 кабине ученичких и наставничких тоалета. У истуреном одељењу у Липови замењни су кров и столарија, а тренутно се изводе радови на фасадама школа у Пискавцу и у Станишинцима. Бољи радни услови, свакако ће допринети и бољим резултатима, којих је и у претходној години у “Попинским борцима” било у великом броју.
“Учило се, радило и вежбало. А, наши ученици са својим наставницима су и ове године били изузетно успешни. Мислим да је за сваку похвалу податак да је током прошле године, нашу школу и општину на републичким и међународним такмичењима, што је реткост за основне школе, представљало чак 68 ученика. Сам тај податак говори о томе колико се успешно и добро радило у овој школи. Наравно, ми сви запослени смо јако срећни да имамо пре свега радну и добру децу “, речи су директорке Живковић.skola popinski borci vrnjacke novineНакон што су најуспешнијим ученицима и наставницима школе, уручене симболичне награде, присутнима се обратио и председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.
“У своје лично име и име општине, честитам свима који су добили награде на такмичењима на којима су били, честитам њиховим учитељима и наставницима. Ово је један од ретких колектива који је ове три године колико имам искуства у раду са школама, показа висок степен одговорности, жеље, ентузијазма да уреди свој простор, да се бори за своју децу, да сарађује са локалном самоуправом и да створи што боље услове за рад , развијање и за учење наше деце”, речи су председника Ђуровића.
Осим наведеног, председник Општине Врњачка Бања је навео да ће локална самоуправа и у будућем периоду наставити да улаже у све школске објекте на територији општине, како би се поспешио њихов стандард и развој.
“Велика улога у свему томе је директора школа, који треба да покажу, спремност и жељу да свој простор уреде на начин на који то доликује. Јако је лоше, ако директори нису инвентивни и онда сваљују свој проблем на локалне самоуправе или неког другог. Мислим да је ова група директора, која је сада изабрана по школама у Врњачкој Бањи, јако добра група директора, која ће добити пуну подршку од локалне самоуправе, да остваримо заједничке циљеве који су пред нама”, речи су којима је председник Ђуровић завршио своје обраћање.
Свечаност поводом дана школе завршена је уз рецитације, песму и игру, ученика трећег разреда припремили са својим учитељицама.
Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial