Skip to content

Document Header

ПРОТИВ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

ПРОТИВ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ published on

У Хотелу „Лидер С“ 28. јануара одржан је састанак представника синдиката свих РХ центара за које је наложен процес приватизације.hotel lider vrnjacka banja sindikat

Састанку су присуствовали и представници менаџмента установа, Министарства здравља, Удружења бања Србије и др. Домаћини овог састанка били су др Славица Белоица Велимировић, председник Синдикалне организације СС СБ „Меркур“ и Срђан Станковић, главни повереник Одбора повереника синдиката „Независност“.

Процес приватизације је тренутно наложен за десет РХ центара.

На састанку је разматрана реализација закључака са претходне седнице која је одржана 12. јануара 2016. год. у Врднику. Једногласни закључци о циљевима овог и будућих састанака су: Спречавање приватизације свих РХ центара у поступку због заштите општих интереса болесних грађана, друштвене заједнице у целини и самих запослених; Тражење одговора на питање у којој мери и на који начин РХ центри и СБ представљају оптерећење на буџет РС; Укључивање органа локалне самоуправе у иницијативу Синдиката и тражење подршке истих; Укључивање у рад и других синдиката на територији РС унутар РХ центара; Захтевање сарадње, благовремених обавештења од надлежних министарстава (Министарство привреде, Министарство здравља и Министарство рада и социјалне политике) и других органа и упутити позив за наредну седницу; Подношење предлога директорима за учешће у раду; Организовање евентуалних заједничких протеста у случају одсуства подршке и разумевања надлежних органа; Упућивање позива медијима да прате састанке.

– Веома сам заинтересован за ову причу. Процес приватизације је неумитан, питање је само на који начин ће се то одиграти и које ће све то куће и под којим условима бити у систему приватизовања и када ће се то десити. Ово је корисна прича која ће исфилтрирати неке ставове и нека мишљења. Министарство здравља има своје мишљење и свој став и ја се надам да није у супротности са оним што сам нешто кратко прочитао са прошлог састанка, обратио се прим. др. Зоран Панајотовић, помоћник министра здравља, Сектор за инспекцијске послове.

Љубомир Ракезић, повереник Савеза самосталних синдиката за Општину Врњачка Бања изразио је наду да ће Министарство здравља узети у обзир примедбе, идеје синдиката и да ће се изградити један партнерски однос из ког ће да произађе нешто што је најбоље за раднике, фирме и државу.

Испред лекара СБ „Меркур“ присутнима се обратила др Славица Белоица Велимировић.

– Мислимо да радимо јако добро, радимо у корист наше државе, лечимо дијабетес као основну болест 600.000 становника Србије регистрованих на инсулину, а много је још таквих за које се не зна, деце која се лече у Буковичкој Бањи, која ће доћи у Врњачку Бању кад постану пунолетни. Самим тим што се бавимо лечењем и превенцијом њихових компликација, враћамо их на радна места и спречавамо инвалидитет грађана Србије. Код бројних пацијената откривамо и малигнитете на почетку па је то још додатни успех наше куће. Поред тога, бавимо се и рехабилитацијом непокретних људи, враћамо те људе на радна места. То раде и други РХ центри па смо дошли до једног заједничког закључка да бавећи се превентивним, здравственим туризмом доприносимо овој земљи, пунимо буџет, мислим да нисмо на терету и да треба сагледати и друге регионалне центре, нпр. мађарске бање су враћене држави након неуспеле приватизације, Словенци су то исто урадили. Оно што је благо ове земље треба чувати, треба развијати, рекла је др Славица Белоица Велимировић.

Представник Болнице у Сокобањи рекао је да је цела Сокобања против приватизације бања. Представник синдиката из Сокобање упозорио је да су све приватизације у овој општини неуспешне и указао на алармантне податке да је сокобањска Општина пре десетак година имала 23.000 становника, а данас око 16.000. Представник Врањске Бање навео је проблем исељавања и податак да је пре пола века школу похађало пет одељења, а данас само једно. Сијарињска Бања такође има проблем исељавања.

– Имајући у виду да су РХ центри и специјалне болнице у бањама значајни здравствени капацитети који пружају висок ниво здравствене услуге, једноставно су потребни овој држави, сматрамо да у процесу приватизације морају се направити одређени стандарди који ће одредити како ћемо то урадити и на који начин. Никако то не сме да буде на уштрб квалитета здравствене заштите нити на уштрб запослених који су у специјалним болницама изузетно едуковани и који пружају висок ниво здравствене заштите.

У оваквим разговорима, свакако, мора да се нађе заједнички приступ. Интерес Министарства здравља у свему овоме, значи очување квалитета здравствене заштите, наставак пружања здравствених услуга на високом нивоу, све што се дешава, свакако мора да има један приступ пошто су здравствени капацитети у питању, приступ који је пре свега везан за наставак обављања здравствене делатности.

Министарство здравља, ево и на овом састанку је речено нуди партнерски однос. Значи, питање образложења струке, питање могућности и питања која су везана за начин на који то треба спровести, изјавио је прим. др. Зоран Панајотовић.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial