Skip to content

Document Header

Прозори за свако време и за сва времена

Прозори за свако време и за сва времена published on

У Подунавцима,  у близини магистралног пута, налази се фирма „АЛПЛАСТ АС“, која се  више од двадесет година врло успешно бави производњом прозора од алуминијума.АЛПЛАСТ АС Подунавци

Директан повод за разговор је пословно ангажовање фирме у Бенину у Африци. О томе, али и о историјату фирме и свему ономе што она нуди, разговарали смо са Младеном Чамагићем, директором продаје и производње.

-Фирма је основана крајем 1994. године, али је са радом почела тек почетком наредне године. Мом оцу Љубомиру  идеју за посао дао је колега и цимер са факултета, који је сматрао да је будућност у алуминијуму и који се тада већ бавио њиме. Управо код поменутог пријатеља је обављена и обука првих радника. Средином деведесетих година прошлог века  мали број  фирми у Србији је радило са алуминијумом-рекао је Младен Младен Чамагић - предузетник и музичар

– Почели смо у једној старој кућици, па како се посао ширио, ширили смо се и ми. Након пар година, 1999. године смо дошли у могућност да можемо изградити халу и то смо урадили за неких месец и по дана. Период друге половине деведесетих је био одличан за посао, пошто је мали број фирми радио са алуминијумом и пословима везаним за њега. Али са друге стране и алуминијум је тада био скуп, па су нам производи били скупљи готово четири пута више него данас – прича нам Младен.

„АЛПЛАСТ АС“ данас израђује  производе од профила којима их снабдева сертификовани грчки произвођач „Алумил“. Тиме  је омогућено да се производи столарија европског квалитета, направљена по највишим стандардима. Тако произведени прозори су поуздана заштита од временских неприлика свих облика. Чамагићи данас имају уз себе једанаест радника, а у једном тренутку их је било и седамнаест. Период највећег обима посла се поклопио са временом када је фирма почела да добија послове и у Африци.

  • Наше ангажовање у Африци везано је за фирму „АБ компани“ која је сарађивала са „Енерго пројектом“. Власници те фирме смо радили стан у Београду и њој се допало како смо и шта смо одрадили. Онда нас је она практично препоручила за послове у Африци. Пуно нам је значила и помоћ и залагање Зорана Килибарде, власника фирме „Сигеса“, која је стационирана у Екваторијалној Гвинеји. Они пуно раде на градилиштима у  Габону, Камеруну, Нигерији и заиста су нам пуно помогли – наставља причу Младен.

Габон је био прва земља у којој су радници из „АЛПЛАСТ АС“-а пласирали своје производе и то 2004- године. Послови су били везани за изградњу поште у граду Каламуту. Сами радови који су тада изведени били су  зидани стубови и фасада у стаклу. Уследио је наредни посао у граду Либервилу, на самој обали океана. Од 2007. послови Чамагића су углавном везани за Екваторијалну Гвинеју. Ту су радили на изградњи аеродрома, фудбалског стадиона, више хотела, као и више помоћних зграда. Временом долазе и до послова у Бенину, где тренутно највише раде. У овој земљи највише сарађују са фирмом „Кодеин“ из Либана.

  • Ова либанска фирма производи такозване „но нејм“ хотеле највише категорије и онда их продају на лицитацијама, на којима учествују ланци највећих светских хотела. За њих радимо фасаде, ограде од прохрома или алуминијума, као и комплет сва врата и прозоре. Када смо први пут отишли у Африку да радимо, ишло је четири радника. Било је периода, када смо водили и по шест радника. Сада имамо двојицу која су стално у Екваторијалној Гвинеји, а који обучавају тамошње становнике да раде заједно са њима. Зарада је солидна и сигурна и то је разлог зашто се наши радници одлучују за вишемесечне боравке у овим удаљеним земљама – резимира причу о ангажовању у Африци млађи Чамагић.

Он ће са још три своја радника последња три месеца 2017. године провести у Бенину. Ту ће радити на завршетку два хотела. То је један повод за боравак у овој афричкој земљи. Други је договорање изградње велике дискотеке, која би по неким најавама требала да буде највећа на целом афричком континенту.

Осим у Србији и по Африци, „АЛПЛАСТ АС“ је бројне послове имао и у Црној Гори, Немачкој, затим Швајцарској, Аустрији, Француској… Углавном је реч о пословима за наше људе који живе у поменутим земљама.

Алуминијум се показао као бољи од других материјала, иако би неки други материјали доносили већу зараду. Ми на наше производе гаранцију и не дајемо, јер још увек не знамо колики је гарантни рок. До сада, од када радимо се није десило да се наш производ поквари. Обично буду неки ситни проблеми, а и то заиста ретко. Раднике гледамо да не мењамо, већ да то буде стална уиграна екипа. Последњих седам година нас ниједан радник није напустио – не без поноса говори директором продаје и производње „АЛПЛАСТ АС“-а.

Занимљиво да  Младен Чамагић паралелно са својим пословним обавезама активно бави и музиком, већ пуне двадесет и три године. Толико дуго већ предводи свој ауторски панк рок састав „Џем и све“, који је по његовом повратку из Африке коначно добити и своје прво званично издање. Мада је Младен активно учествовао у раду више музичких састава из Трстеника, „Џем и све“  му је приоритет и по изласку албума, планира већу концертну и медијску промоцију. Материјал са албума је на неки начин ретроспектива преко две деценије рада, а снимљен је у Крагујевцу. Група је годинама уназад концертно активна и албум ће бити на неки начин круна прве фазе рада.

 

Мирослав Сташић

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial