Skip to content

Document Header

Прва чесма са питком водом

Прва чесма са питком водом published on

Спомен чесма Јована Белимарковића у централном Врњачком парку  сведочи о човеку, који је 1887. године у Врњачкој Бањи изградио велелепну вилу и породичну капелу на Врњачком гробљу. 

vrnjacka banja spomen cesma balimarkovacСпомен чесма Јована Белимарковића у централном Врњачком парку  сведочи о човеку, који је 1887. године у Врњачкој Бањи изградио велелепну вилу и породичну капелу на Врњачком гробљу. Надлежни краљевачки Завод за заштиту споменика културе је 1983. године прогласио за непокретно културно добро од изузетног значаја, а капела је 2009. добила статус споменика културе. Под заштитом је и Белимарковићева спомен чесма подигнута 1896. На предлог генераловог пријатеља Франца Винтера. Генерал је 1896. Део воде, који је за свој летњиковац довео са Гоча дао за источник, извор на којем је подигао прву Врњачку јавну чесму. Гочка вода је спроведена од виле Белимарковић до простора тадашње државне гостионице и кур салона. Ту је постављена прва јавна чесма са питком изворском водом.

Садашње место у Врњачком парку, између купатила и музичког павиљона, чесма је добила за време каптажних радова почетком прошлог века. Генералова спомен чесма подсећа на човека који је својим залагањем помогао да се Врњачка Бања модернизује.

Б.М.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial