Skip to content

Document Header

ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ У „МЕРКУРУ“

ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ У „МЕРКУРУ“ published on

У Специјалну болницу „Меркур“ у Врњачкој Бањи стигли су  први пацијенти, њих тридесетак, који су заражени лакшим обликом вируса корона током вршења радне обавезе.

У „Меркуру“ је планирано да буду смештени здравствени радници, припадници полиције и војске али за сада су ту само здравствени радници. Осмишљени су путеви за медицинско особље, помоћно особље и пацијенте а  постоји и посебан улаз за остале који не долазе  у контакт са пацијентима. Свако од пацијената је у својој соби, како би се максимално избегли  контакти.

Запослени  раде  у тимовима – пет тимова по три лекара и шест сестара, и пет тимова са по три конобара и две спремачице, који  под пуном опремом раде у сменама од по шест сати. По речима особља „Меркура“, за сада је  апсолутно све под контролом а њихове колеге које су на лечењу а које имају искуства у борби са овим вирусом, максимално сарађују и придржавају се свих  прописаних мера.

Упућивање у болницу  „Меркур“ се врши по територијалном принципу, преко надлежних Завода за јавно здравље и лечиће се припадници Војске Србије, Полиције и здравствени радници за лакшим симптомима бoлести, из шест округа у Србији – Златиборског, Рашког, Расинског, Моравичког, Шумадијског и са Косова и Метохије. За лечење инфицараних коронавирусом у „Меркуру “ предвиђено је 120 места.

Специјалну болницу „Меркур“ током трајања ванредног стања и све док буде радила као Ковид болница, обезбеђиваће припадници Војске Србије.

А.С. – М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial