Skip to content

Document Header

РАДИОНИЦА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КАПАЦИТЕТА ОРГАНИЗАЦИЈА У МРЕЖИ 1325

РАДИОНИЦА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КАПАЦИТЕТА ОРГАНИЗАЦИЈА У МРЕЖИ 1325 published on

БЕЗБЕДЕНОСНИ ИЗАЗОВИ ЗА ЖЕНЕ У ЛОКАЛНИМ СРЕДИНАМА

Од 19. до 21. фебруара у Хотелу „Соларис Ресорт“  одржана је радионица за унапређење капацитета организација у Мрежи 1325 за спровођење независног процеса мониторинга и евалуације НАП 1325, која је реализована у оквиру пројекта „Подршка учешћу цивилног друштва у имплементацији и праћењу Националног акционог плана (НАП) за имплементацију Резолуције СБ УН 1325 (2017-2020) на локалном нивоу“. Радионицу је организовао Центар за подршку женама из Кикинде.

Резолуција 1325 УН-а се тиче заштите безбедности жена у конфликтним и кризним ситуацијама. Србија је потписница Резолуције 1325 УН-а, а у циљу њеног  спровођења 2017. године је усвојен други Национални акциони план (НАП).

Циљ радионице је да се кључни актери на локалном нивоу упознају са значајем НАП-а 1325, да се унапреде капацитети цивилног друштва за праћење примене НАП-а 1325, као и да се најшира јавност информише о улози коју локална заједница треба да има у спровођењу НАП-а како би се унапредила безбедност жена у кризним и конфликтним ситуацијама, и то посебно жена из маргинализованих и дискриминисаних категорија становништва.

Учесници радионице били су представници цивилног сектора, Координационог тела за родну равноправност Владе РС ипредставници Канцеларије Шведске полиције у Београду. Резолуција 1325 СБ УН-а – Жене, мир и безбедност је једна од најважнијих резолуција УН-а у области мира и безбедносне политике. Посебно се бави последицама оружаних сукоба по жене и девојке као и значајем и јачањем улоге жена у изградњи мира и у постконфликтном опоравку друштва.

Други Национални акциони план (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН-а – Жене, мир и безбедност у Србији донет је 2017. за период од три године. НАП предвиђа остварење веће укључености жена у очувању мира и безбедности у локалним заједницама, што подразумева  и повећање броја жена у локалним штабовима за кризне и ванредне ситуације као и веће учешће жена у активностима које се тичу ванредних ситуација.

Током спровођења првог НАП-а (2010-2015) је, поред осталога, повећана заступљеност жена у систему безбедности, као и учешће жена из сектора безбедности у међународној сарадњи, омогућено је учешће жена у свим облицима едукације у војсци и полицији, док су у сектору безбедности реализоване бројне едукације на тему родне равноправности. Такође, вођена је медијска кампања за запошљавање жена у војсци и полицији и за пријем девојака у Војну академију и гимназију као и у Криминалистичко-полицијску академију. Поред ангажовања жена у медицинским мисијама УН-а, по први пут у историји Војске Србије, 2012. у Мисији УН-а на Кипру су ангажоване жене професионални војници што је након тога постала уобичајена пракса. Годину дана касније, 2013, у мировној мисији УН-а, први пут је ангажована и жена официр.

– Оно што је за нас врло важно и што ми покушавамо да урадимо кроз овај пројекат уз подршку Мисије OEBS-а у Србији је да се у сарадњи са Мрежом 1325 фокусирамо како на адекватан начин прикупити информације и податке о имплементацији НАП у Србији. Ми се трудимо да поред прикупљања информација пратимо шта држава ради да се примене активности и резултати предвиђени у НАП-у и ова радионица је наставак тога, активности на припреми процеса мониторинга, рекла нам је Биљана Степанов, директорка Центра за подршку женама из Кикинде и председница УО Мреже СОС Војводине.

Надежда Костић из организације Пешчаник из Крушевца представила нам је Удружење жена Пешчаник, женску невладину организацију основану почетком 2000. године која се бави оснаживањем жена и заговарањем родне равноправности. Визија ове организације је друштво у којем жене и мушкарци имају потпуно једнаке могућности.

Љиљана Нешић, координаторка организације Жене за мир из Лесковца, активисткиња која делује на локалу јако неразвијеног Јабланичког округа, упознала нас је са активностима ове НВО која обезбеђује стручне консултације из домена права, здравства и психотерапије и првенствено се бави насиљем над женама.

– Ове информације које добијем овде желим да пренесем на локалу. Ја сам и у радној групи Савета за безбедност Града Лесковца. Ово искуство је јако драгоцено. Тренутно радим истраживање на територији Јабланичког округа које обухвата жене на селу и жене са инвалидитетом. Први подаци су забрињавајући јер указују на велику небезбедност тих жена,  рекла нам је Љиљана Нешић.

М.Ст.Ј.   

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial