Skip to content

Document Header

РАЗВОЈ РУРАЛНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ

РАЗВОЈ РУРАЛНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ published on

Удружење за туризам Привредне коморе Србије у сарадњи са Факултетом за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, организовало је панел дискусију о развоју руралног туризма, 17. маја у свечаној сали Факултета.

„Свој на своме“ и „Појединачно можемо мало, заједно можемо све“, биле су  теме панел дискусије, а циљ учесника панела била је инклузија младих као и да се кроз теоретски и практични део обраде предузетништво и удруживање у руралном туризму и пре свега побољшање стања у руралним пределима.

О потенцијалима  руралног туризма Србије, предавање је одржао проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, а квалитету и значају панел дискусије, својим учешћем су допринели представници Mинистарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, представници туристичких организација Србије и Војводине, Иван Трифуновић,  директор ТО Врњачка Бања, затим др. Гордана Радовић, директорка Дневника – пољопривредника АД, Златана Петровић, председник Удружења „Туризам у селима Србије“, Светлана Трифуновић, Удружење „Златне нити“ из Врњачке Бање. На панелу су учествовали и посленици у бранши руралног туризма, представник  Етно села „Рајски конаци“, представник домаћинства „Шеклер рудно“, Милорад Живковић, произвођач месних прерађевина, Милан Милетић, технолог консултант и власник фирме за производњу печеног сира, јединственог на тржишту.

Декан факултета за ХИТ, проф. др Драго Цвијановић нагласио је важност  аутохтоних српских производа за развој руралног туризма. Испред Министарства трговине, туризма и телекомуникација, као шеф Одсека за унапређење квалитета туристичких производа, Јасна Симовић изјавила је да су овакви скупови сврсисходни,  корисни и увек дају неки резултат. Увек се дође до нових сазнања и нових искустава.

Александар Богуновић из Привредне коморе Србије изјавио је да је лично креирао мере руралног развоја и координирао Стратегију пољопривреде и да је рурални развој фокус његовог посла у Министарству пољопривреде. Према његовим речима, један од начина за поспешивање развоја руралног туризма је да се аутохтони производи продају и купују управо тамо где су произведени а не да се извозе.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial