Skip to content

Document Header

Реализација новог пројекта удружења “Врњачки загрљај”

Реализација новог пројекта удружења “Врњачки загрљај” published on

Пројекат под називом „Приступачност нас повезује“ који је подржан од стране Министарства  трговине, туризма и телекомуникација почео је са имплементацијом од јануара ове године.  Носилац пројекта је Удружење „Врњачки загрљај“ док је партнер на пројекту Удружење Форум особа са инвалидитетом.Vrnjacki zagrljaj udruzenje

Област приступачност представља предуслов за укључивање особе са инвалидитетом у друштвене токове и процесе. Отуда је и проистекла идеја да се сачини инклузивна мапа Врњачке Бање доступна свима, која ће садржати елементе приступачности и неприступачности свих објеката, установа, институција разврстаних према делатностима обављања. Велики број проблема отежава укључивање особа са инвалидитетом у заједницу. Међу најизраженијим проблемом са којим се суочавају је приступачност. Приступачност не значи само улазак у објекат и кретање кроз њега за кориснике инвалидских колица, јер постојање баријера отежава кретање и за старије особе, труднице, родитеље са бебама уколико су услуге доступне на спрату у објекту без лифта. Приступачност се односи како на физичку приступачност објектима и средствима превоза тако и на информациону приступачност   ( нпр. садржај на језику који особа разуме и у облику који омогућава перципирање и разумевање садржаја).

– За сада смо ревидирали и допунили базу података о установама, објектима, радњама у нашој општини, и у току је унос података у базу мапе.

Корисницима ће бити доступна апликација које је бесплатна, уз чије коришћење је могуће претраживати не само физичке карактерситике самог објекта о степену приступачности него и садржаје и услуге које се нуде у Врњачкој Бањи. Стога је ова мапа осмишљена да буде инклузивна и да је користе и особе које немају проблем са  инвалидитетом. Конкретно, употребом мапе корисницима се пружа могућност  упознавања са карактерситикама приступа самог објекта, како за грађане тако и за туристе. Туристи могу да се упознају са локалитетом Бање  и пре него ли је посете, да нађу одговарајући смештај који поседује рампе, лифт или собе прилагођене за особе са инвалидитетом, док туристи који су већ у Бањи лако могу употребом мапе да се сналазе, без потребе да питају пролазнике за одређени објекат. Апликација је намењена за све који имају потребу за оваквим видом подршке, почев од особа са инвалидитетом, особа са отеженим кретањем, старих особа, трудница и родитеља са малом децом. Ова апликација у значајној мери унапређује напоре за побољшање приступачности. Пројекат траје до краја априла када очекујемо и промоцију мапе пред туристичку сезону, рекла нам је Милена Миладинов, координатор пројекта.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial