Skip to content

Document Header

РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“

РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“ published on

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ДО ЗАПОСЛЕЊА МЛАДИХ

Канцеларија за младе општине Врњачка Бања је у августу 2019. године у Министарству омладине и спорта потписала уговор о реализацији Пројекта „Програм стручног оспособљавања младих“ у који је Министарство уложило 2,4 милиона динара, док је учешће Општине Врњачка Бања 214.750 динара.

Пројектни тим који су чинили Иван Џатић,заменик председника општине, Иван Радовић, председник СО В. Бања и Марија Рајковић Ћосић и Сања Цветковић испред Канцеларије за младе, радио је на потписивању уговора са приватним послодавцима и партнерима који су реализовали обуке. Стручну праксу полазници су реализовали у хотелима „Цептер“, „Соларис“ и СБ „Меркур“, као и у фризерским салонима „Данијела Кутић“ и „Јелица Шљивић“ и у козметичким салонима „Ана наилс“ и „Тања“.

Програм стручног оспособљавања младих представља континуирану програмску активност за стицање знања, вештина и компетенција за самостално обављање послова и радних задатака младих незапослених без радног искуства. Пројекат представља едукацију младих за различита занимања и за самостално обављање посла са циљем да код младих пробуди предузетнички дух. Едуковано је четрдесеторо младих који су успешно завршили стручне курсеве. Након полагања стекли су лиценциране сертификате који ће допринети бољем позиционирању њихове стручне спреме код приватног послодавца. Реализација овог пројекта подстиче младе на самозапошљавање и успешност у пословању кроз примену новостечених знања у приватном сектору као и у покретању сопственог бизниса.

Младима од 18 до 30 година, који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање овај пројекат омогућио је стручно оспособљавање за козметичаре, фризере, масере, собарице, куваре и бармене, а сви полазници су захваљујући партнеру на пројекту, Академији Оxфорд, похађали и курсеве енглеског, а 10 полазника курс немачког језика.

У просторијама Канцеларије за младе, 25. децембра, полазницима стручног оспособљавања, свечано су уручени лиценцирани сертификати.

– Хвала вама што сте пренели знање својим полазницима, што сте имали стрпљења са нама и са њима. Захвалила бих се и Академији Оксфорд која је спровела целу обуку. Велику захвалност дугујемо Општини Врњачка Бања на огромној подршци.

Драги млади, пратите, будите укључени у политику Општине Врњачка Бања зато што они мисле о вама, и ми заједно са њима. Ја се надам да сте кроз овај пројекат схватили шта вам је пружено. Ово није студентска или школска пракса, ово није приправнички стаж, ово је степеник ка послодавцу, односно ка запошљењу, рекла је Сања Цветковић, координатор Канцеларије за младе.

– Имам лепу вест да је на јучерашњој седници СО усвојен Локални акциони план за младе који обухвата нови петогодишњи план рада Канцеларије за младе, а овај пројекат је део Локалног акционог плана. Ми смо анкетирали младе и дошли до података шта је оно што вам треба и потрудићемо се у наредном периоду да оваквих пројеката буде још, како бисмо испунили главни циљ, запошљавање, рекла је Марија Рајковић Ћосић, заменик координатора КЗМ.

– Канцеларија за младе остварила је изузетне резултате, промовисали су Врњачку Бању. И у наредном периоду, када је Општина Врњачка Бања у питању, Канцеларија за младе имаће пружену руку зато што заједничким снагама можемо да допринесемо да велики број младих људи пронађе своје ухлебљење, да ли је то код послодаваца којима се овом приликом захваљујем или ће покренути неки свој посао. Стручно сте се оспособили за области које ће бити неопходне у Врњачкој Бањи у којој је ове године отворено шест хотела а наредне године се очекује отварање још три хотела и то ће бити заиста неопходни кадрови и ми морамо дугорочно да размишљамо како ћемо попунити те капацитете.

Апелујем на вас да ваша размишљања када се будете одлучивали за неке школе и занате усмерите тако што ћете проценити која ће занимања бити неопходна, рекао је Иван Џатић, заменик председника општине и најавио да ће у фебруару 2020. бити омогућено обављање приправничког стажа.

– Ове године смо имали дивне сараднике, полазници су презадовољни, а највећу захвалност дугујемо вама који сте већ запослили полазнике што нам је и био циљ и конкретан резултат пројекта, рекао је директор Академије Оксфорд, Никола Јовановић.

– Ми смо задужени за спровођење обука. Моје колеге раде на плановима и програмима, на изради тестова и приручника. Трудили смо се да све можете да научите из наших приручника и од ваших ментора. Ово је један велики успех за све нас, пре свега за полазнике који су са овом обуком усавршили своје знање, формирали се као радници и што ће им ово значити да сутра могу да се запосле на пословима за које су се обучавали или да започну свој бизнис. Велики је успех и послодаваца јер су на овај начин имали прилику да упознају младе и вредне људе, да у њима препознају потенцијал и да их запосле, али и да се опробају у улози ментора, да преносе своје знање на младе, рекла је Ана Топаловић, координатор за спровођење тендера на Академији Оксфорд.

Свечаном уручењу сертификата присуствовао је и Жељко Вујовић, менаџер у Академији Оксфорд.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial