Skip to content

Document Header

Реконструкција старе школске зграде у Грачацу

Реконструкција старе школске зграде у Грачацу published on

Стара школска зграда у Грачацу, која од 70-их година прошлог века није у употреби, ових дана добија нов изглед.gracac skola vrnjacka banja

Зграда која је подигнута преко пута цркве Сцетог Саве, у Грачацу, имала је функцију школе  око 50 година. У овој четворогодишњој школи, настава је почела да се одвија између два светска рата и није прекидана, ни у ратним годинама. Међутим, седамдесетих година прошлог века, школа у којој су образовање током деценија стицала како деца из Грачаца, тако и комшијских села, услед недостатка деце, угашена је. Мали број деце, који је до последих дана рада ове школе, исту похађао, пребачен је у школу у средњем Грачацу, која је почела са радом 1956. године. Током година, овај објекат, који је под посебном заштитом споменика културе, пропада. Реконструкција најављује боље дане, како за овај објекат, тако и за овај део села.

“После завршетка реконструкције школе на Гочу, где смо потпуно средили, уредили и адаптирали простор који је такође био у лошем стању, дошла је на ред и ова школа у Грачацу, која је некада била матична школа и окупљала децу из два, три села. Данас се раде радови на реконструкцији овог објекта, наравно чувајући аутентичност због саме форме и самог статуса објекта, који је под заштитом споменика културе. Кренуло је сређивањем пре свега фасаде, сређивањем прозора, врата, плафона и наравно крова који је био у јако лошем стању. Али, поред тога да би овај објекат добио намену и да бисмо га привели намени, ове године се ради и комплетан простор исред школског објекта, који ће пре севга оплеменити читав простор испред објекта, али ће и бити у намени, с обзиром да се у непосредној близини налази црквена општина Грачац, која је потпуно уређена, потпуно сређена и приведена намени и коју све више и више посећују туристи који долазе у Врњачку Бању, али и наменски у Грачац”, речи су председника општине Врњачка Бања, Бобана Ђуровића.

Пројекат предвиђа изградњу павиљона и дечјег игралишта, чесму, бехатону плочу и парковско уређење, а сам објекат моћи ће да прими 150 особа на преноћиште или наставу, а имаће вишеструку намену. Осим што ће се објекат користити за школу у природи, имаће и форму музеја, који ће показати како се школа развијала и функционисала током свог постојања. Жеље локалне самоуправе су да се уговорима овај обејакт веже  са факултетима биологије и да студенти који буду долазили како у Врњачку Бању, тако и у околна места, несметано у старој школској згради у Грачацу, обављају стручну праксу, где ће имати услове који су им за то потребни.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial