Skip to content

Document Header

РЕКОНСТРУКЦИЈА ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У ОЛИМПИЈСКОЈ УЛИЦИ

РЕКОНСТРУКЦИЈА ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У ОЛИМПИЈСКОЈ УЛИЦИ published on

Крајем новембра месеца започети су радови на реконструкцији водоводне мреже у Олимпијској улици у Врњачкој Бањи који су завршени средином децембра. Временске прилике су ишле на руку радовима јер обилнијих падавина није било. Почетком 2017. године ЈП „Белимарковац“  урадио је пројекат „Анализа постојећег  стања водоснабдевања Врњачке Бање“. Пројекат је рађен детаљно, што је подразумевало темељан канцеларијски део посла, као и озбиљан теренски рад. Из тог елабората произишло је седамнаест пројеката међу којима  је и овај „Реконструкција главног дистрибутивног цевовода II висинске зоне Врњачка Бања-Исток“.

– Пројектом је предвиђено фазно извођење радова а извођачки радови на овом пројекту  започети су још у децембру 2018. и завршени су средином јануара месеца 2019. године. Радови су извођени на потесу кружног  тока код Хотела „Тонанти“ и представљали су прву фазу поменутог пројекта. Друга фаза је извођена  од средине марта до почетка априла 2019. године на потесу од Јапанског врта до кружног тока и трећа фаза пројекта, која је извођена на потесу од кружног  тока до Маркета „Јанковић“ у Улици олимпијској, рекла је Ђурђа Благојевић  референт техничке припреме ЈП „Белимарковац“.

 Укупна извођачака вредност овог пројекта је око 24 милиона динара, од чега је само вредност последње треће фазе око 12 милиона  динара.

– Иначе,  ова последња фаза је извођачки најзахтевнија, како због подземних инсталација „Телекома“, „Интеклиме“, ЕПС-а, водовода и канализације, тако и због регулације саобраћаја. Из тог разлога трећу фазу смо извођачки поделили у две веће целине. Прва  целина  је урађена на потесу од кружног  тока до раскрснице Олимпијске и Снежничке  улице у дужини од 520 метара а  радови су извођени у временском периоду од 23. новембра до 8. децембра 2020. године. Завршени су у рекордном року, за мање од петнаест радних дана по временским условима који нам нису били наклоњени. Приликом реконструкције  у ров су постављане висококвалитетне полиетиленске водоводне цеви пречника DN (дијаметар називни)  225mm за радни притисак од 10 бара које су постављане на постељицу од песка. Око и изнад водоводних цеви, такође је  постављан песак и на крају је ров затрпаван у слојевима шљунка који је сабијан. Битно је да напоменем да приликом извођења радова није дошло до оштећења подземних инсталација ЕПС-а, „Телекома“ и „Интерклиме“. Друга целина од раскрснице Олимпијске и Снежничке улице до Маркета „Јанковић“ у дужини од око 330 метара биће рађена највероватније у фебруару 2021. године, ако временски услови то буду дозвољавали. Планирани радови на овом потесу подразумевају постављање у исти ров водоводних цеви PE (полиетиленске) DN 225mm PN (притисак називни) 10 бара и PE DN 110mm PN 10 бара чиме ће бити извршена  замена дотрајале водоводне линије на којој смо у претходном периоду имали учестале кварове у мрежи. Том приликом ће бити  извршено превезивање свих потрошача у том делу Олимпијске улице на нову водоводну линију PE DN 110mm PN 10 бара. Као што сам  напоменула поред овог пројекта у плану је још шеснаест пројеката а неки од њих су  реконструкције филтерских постројења  „Липова“ и „Врњачка река“, изградња цевовода „Дуге-Трешње“, надвишење бране и акумулације „Селиште“ проширења резервоарских простора који када се повежу у једну целину Врњачкој Бањи на неком дугорочном плану би обезбедили довољне и равномерне количине воде за пиће, рекла је Ђурђа Благојевић.

Општина Врњачке Бање и ЈП „Белимарковац“ конкурисали су пројектом  „Анализа постојећег стања водоснабдевања Врњачке Бање“ код  Канцеларије за јавна улагања Републике Србије, који је одобрен као и пројекти у оквиру „Анализе“. Како је ову годину нажалост обележила пандемија Корона вируас, тренутно су средства опредељена за ове пројекте стопирана. ЈП „Белимарковац“ је конкретно овај пројекат финансирао из сопствених средстава уз подршку председника општине Врњачка Бања, Општинске управе, Општинске стамбене агенције, „Интерклиме“, „Телекома“ и ЕПС-а.

A.С.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial