Skip to content

Document Header

Риболов: ноћни лов сома

Риболов: ноћни лов сома published on

Сом је снажни предатор који се ничега и никога у води не плаши. Спортски риболовци лове сома само алатима који имају удицу. Најбоље време за лов сома су  јул и август.Miodrag Mitic, som 7kg (2) Миодраг Митић ,  сом 7 кг

Сом се  може ловити готово на све мамце – црну глисту, пијавицу, дурдубак, ровац, рибу или парче рибе, жабу. Успешно се може ловити и варалицом – Meps Anglia Long br.5, Blue Fox Super Vibrex br.6,Giant Killera.

Сом не воли светлост. Дању се држи дубина до којих тешко допиру сунчеви зраци и ту понекад вреба плен из заседе. Претежно лови ноћу и у време снажних непогода и олуја, наглог замућења воде и пораста водостаја. Кад падне мрак сом плива ближе површини, прилази обали  улазећи у плићаке, брзаке где активно прогони свој плен.

Најчешћа ловна величина сома код нас је 1м и маса од 10 кг. Велики сомови су веома снажни и дешава се да спортски риболовац нема довољно снаге да га извуче из воде, па је често приморан да се одлучи да га пусти на слободу.Nenad petrovic i Miodrag Mitic, som 5kg,som 7kg (1)Ненад Петровић, сом 5кг

Сваку рибу, па и сома, можете уловити чак и тамо где му се најмање надате и када се најмање надате. Потребно је знати где се најрадије задржава, а упорност и мало среће  може бити одличан савезник у лову бркате слатководне грдосије.

Веселин Б.Стодић

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial